"Јелшинград Ливар ливници челика" дозвољен тестни рад, штета 250.000 КМ

Милијана Латиновић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Након што су отклонили око 90 одсто пропуста које су утврдили инспектори, бањалучком предузећу "Јелшинград Ливар ливница челика" дозвољено је да почне с тестним радом.

Истакнуто је то данас након састанка у Подручној привредној комори Бањалука, коме су присуствовали директор предузећа Миодраг Брдар, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Српске Тане Пеулић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић и представници министарстава за просторно уређење, грађевинарство и екологију, енергетике и рударства те Инспектората Републике Српске.

Рјешење о забрани рада овом предузећу у понедјељак су донијели Инспекторат РС и Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција јер је контролом утврђено да су вентилациони системи унутар хале нефункционални. Контролом су утврђени и технички недостаци на производној хали, који се односе на остакљене површине које су полупане и нису обновљене а кроз које је због струјања ваздуха долазило до неконтролисане емисије неугодних мириса.

Брдар је истакао да је циљ да буду заштићени и запослени и мјештани у насељу поред фабрике, али и да предузеће настави да ради с обзиром да имају уговорен посао вриједности око осам милиона марака. Он је нагласио да је штета у предузећу око 250.000 марака за ових неколико дана колико је посао обустављен.

- Урадили смо све што је до нас. Око 90 одсто пропуста је отклоњено. Престанком рада егзистенција нам је била угрожена. Вјерујем да ћемо се веома брзо консолидовати и наставити пуним капацитетом. Поставили смо стакло на страни до насеља, затворили објекте изнад топионице, замијенили вентилацију, санирали филтере и ставили нове куполе за усисавање гасова - рекао је Брдар. Подсјетио је да је ова фирма у обавези да два пута годишње мјери количину штетних материја и нагласио да је увијек све било у границама дозвољеног.

- Посљедња ванредна контрола била је у новембру и све је било у реду – истакао је Брдар. На питање када имају толики обим посла зашто раније нису улагали у све оно што је утврђено као пропуст у раду, Брдар је казао да је годинама ова фирма у великим дуговима те да око 50.000 КМ издвајају мјесечно по основу репрограмираних обавеза.

Рачић је казао да је "Јелшинград Ливар" отклонио већину утврђених пропуста те да им се треба омогућити пробна производња.

- Почеће пробна производња да видимо јесу ли филтери и све друго што је урађено функционални и да фирма уђе у нормалну фазу производње како би испоштовали и своје купце – рекао је Рачић.

Пеулић је нагласио је да је ливница срце "Јелшинграда", те да се морало нешто урадити како би се ријешио овај проблем.

- Морамо заштитити наше раднике и грађане, те да фабрика почне са радом. Ова фабрика има уговорне обавезе и потребно је да се дозволи рад како би се те обавезе испоштовале. Ако тестна производња покаже да је ово што је урађено добро, у ходу треба отклонити и преосталих десет одсто пропуста и да фабрика настави нормално да ради. Подржавамо рад инспекције, јер једино тако можемо да заштитимо здравље грађана и радника -  појаснио је Пеулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана