Јелена Ћетковић, директор Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге: Расте број нових предузећа

Марина Чигоја
Јелена Ћетковић, директор Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге: Расте број нових предузећа

Увођење једношалтерског система у РС одјекнуло је у читавом окружењу, гдје је оцијењено да је ово један од најбољих пројеката у регији, рекла је у интервјуу "Гласу Српске" директор Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) Јелена Ћетковић.

* ГЛАС: У РС је од децембра 2013. у функцији једношалтерски систем регистрације фирми. Шта је он донио?

ЋЕТКОВИЋ: Смањен је број процедура са 11 на пет. Привредници више немају потребу да иду у Привредни суд, Пореску управу и друге институције. Значајно је скраћено вријеме регистрације, за добијање рјешења сада су довољна три дана, а не 20 и више, колико је било потребно раније. Значајно су смањени и трошкови, тако да за регистрацију више није потребно до 1.550, већ до 200 КМ.

* ГЛАС: Какве је резултате дао једношалтерски систем?

ЋЕТКОВИЋ: Резултати су изнад очекиваних. Увођење једношалтерског система у РС одјекнуло је у читавом окружењу, гдје је оцијењено да је то један од најбољих пројеката у регији. За десет мјесеци, колико је у функцији, у РС су регистрована 753 нова предузећа, док је за исти период када није било овог система регистрована 541 фирма. Повећање је највише уочено код друштава са ограниченом одговорношћу.

* ГЛАС: Када ће привредници моћи да региструју фирме путем интернета?

ЋЕТКОВИЋ: То је сљедећи корак. Те активности су мало успорене у овој години због избора, али онлајн регистрација ће профункционисати најкасније до почетка идуће године.

* ГЛАС: БиХ углавном добија лоше оцјене за пословни амбијент. Да ли је реформа регистрације утицала на побољшање амбијента у РС?

ЋЕТКОВИЋ: Ми смо бољи дио БиХ када је у питању овај сегмент. Када се даје оцјена за пословни амбијент, узима се цијела БиХ, односно главни град. Ако би се оцјењивала Бањалука, она би сигурно била на другом мјесту у региону, одмах иза Скопља.

* ГЛАС: Планирано је да АПИФ води и регистар принудне наплате и стечајева. Докле се ту стигло?

ЋЕТКОВИЋ: То су регистри који не постоје и вјерујем да ће након именовања нове владе ова реформа бити настављена и да ћемо имати и ове регистре. Ти подаци су значајни јер без њих не можете да правите никакве планове ни економске политике.

* ГЛАС: Да ли је почела оцјена бонитета фирми?

ЋЕТКОВИЋ: Имамо мало захтјева за израду бонитета. Законом би требало дефинисати да се оцјена бонитета узима од АПИФ-а јер смо ми једини којима је закон омогућио да то ради. Наши привредници нису довољно упознати са тим да приликом склапања уговора од нас увијек могу да траже информације о фирми са којом ступају у пословни однос. То може значајно помоћи при смањењу ризика и неликвидности предузећа.

Пољопривреда

* ГЛАС: Докле се стигло са регистрацијом пољопривредних газдинстава?

ЋЕТКОВИЋ: Пољопривредници се много теже одлучују за регистрацију од када се газдинства дијеле на комерцијална и некомерцијална. Разлог за то вјероватно је чињеница да они чија газдинства буду сврстана у категорију комерцијалних морају да пријаве раднике и плате порезе и доприносе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана