Јефтинији роминг у Хрватској

Агенције
Јефтинији роминг у Хрватској

Загреб -- Грађани Хрватске ће након уласка те земље у ЕУ 1. јула разговоре у ромингу плаћати 10 до 15 пута јефтиније,

Али што је још битније свјеж новац из европских фондова за инвестиције у област телекомуникација значајно ће повећати вриједност тог тржишта.

Предсједник Савјета Хрватске агенције за пошту и електронске комуникације Дражен Лучић је казао Танјугу да телекомуникационо тржиште у тој земљи годишње оствари око двије милијарде евра прихода.

''Приходи на тржишту телекомуникација у Хрватској падају због рецесије, али и због нижих цијена за крајње кориснике, међутим, телекомуникације су, уз туризам, и даље највиталнија грана привреде'', оценио је Лучић.

Према његовим ријечима, држава тј. буџет, преко регулаторног тијела ХАКОМ, приходи око 100 милиона евра од накнаде за фреквенције, адресе и бројеве, што је значајан износ.

Како је објаснио, највише прихода доносе мобилне телекомуникације, које нуде доста нових услуга, користе се паметни телефони, а примјетан је и пораст броја корисника мобилног широкопојасног интернета.

Када је ријеч о покривености земље широкопојасним интернетом, Лучић је казао да, гледано статистички, ситуација није лоша, и креће се нешто испод европског просјека.

Ипак, проблем Хрватске је неједнака покривеност. Загреб и већи градови као што су Ријека, Сплит и Осијек су добро покривени и ту је већина корисника, међутим, када се крене према острвима или руралним дијеловима, покривеност није задовољавајућа и још се доста тога треба направити.

Лучић је казао да је за превазилажење тог јаза и за остваривање циљева из Дигиталне агенде 2020, потребно око 100 милиона евра.

''Полажемо доста наде у европске фондове након приступа ЕУ, и вјерујемо да ће доток свијежег новца за улагања, не само у широкопојасни приступ интернету, него и у остале гране привреде, бити далеко већи и бољи'', рекао је Лучић, који је учествовао на деветој регионалној конференцији "Телеком Арена 2013" у Загребу.

Када је ријеч о ''посљедицама'' приступања Хрватске ЕУ по тржиште телекомуникација, Лучић је навео да ће са 1. јулом цијене роминга аутоматски пасти на ниво који је у ЕУ, што значи да ће за грађане Хрватске цијена телефонирања бити 10 до 15 пута нижа.

Међутим, то исто тако значи да ће грађани ЕУ јефтиније телефонирати у Хрватској, казао је Лучић додавши да ће то значити и мањи девизни прилив, с обзиром на то да је Хрватска туристичка држава.

''Мислим да смо ми унутар ЕУ негдје у средини по развијености, а наш је циљ да будемо у врху. То значи да сви заједно - држава, локална заједница и ми као регулаторно тијело са операторима требамо још доста тога урадити, почевши од увођења нових технологија до боље покривености тим новим технологија у Хрватској, а то, поред регулаторних оквира, правилника и закона, захтјева пуно новца'', навео је Лучић.

Он је, ипак, изразио очекивање да ће оператори много више улагати у будућности и да ће Хрватска далеко више и паметније искористити средства из ЕУ фондова, а да ће ХАКОМ помоћи да се то што прије оствари на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана