Јефтинији прехрамбени производи

Марина Чигоја
Јефтинији прехрамбени производи

БAЊA ЛУКA - Прехрамбени производи у Српској у сљедећем периоду могли би да појефтине, прије свега, због нове уредбе о ограничавању маржи, коју је Влада РС усвојила крајем јануара, рекао је предсједник Удружења потрошача РС Драгован Петровић.

- Маржа је сада ограничена на све врсте хљеба, док је код млијечних производа прошли пут ограничена само на млијеко, а сада су регулисани и остали млијечни производи. Прошли пут и мљекари и трговци су поштовали уредбу за млијеко, али су повећали цијене павлаке и јогурта. Сада је то прецизирано и доста повољније ће сигурно утицати на цијене - рекао је Петровић.

Он је истакао да су трговци већ почели да усклађују цијене са новом уредбом.

- Цијене до новог рода пшенице, која је параметар за све прехрамбене артикле, биће стабилне и са благим падом. Истина је да ће и платежна моћ мало да пада, тако да ћемо опет остати на истоме, односно неће бити неких значајнијих промјена куповне моћи - рекао је Петровић.

Посљедњих седам мјесеци, према Петровићевим ријечима цијене производа из потрошачке корпе у РС су стабилне, а издвајања четворочлане породице од августа прошле године, када је стало "дивљање" цијена, до краја јануара ове године, повећала су се са 1.623 марке на 1.651 КМ, односно за 1,7 одсто.

- То повећање условило је поскупљење меса и месних прерађевина за скоро 30 одсто, као и сезонског поврћа - истакао је Петровић.

У Министарству трговине и туризма РС најавили су доношење закона о цијенама.

Хљеб

Премијер Владе РС Милорад Додик је рекао да цијене хљеба треба да буду снижене, јер "нема разлога да се задржи садашња цијена."

- Нећемо оклијевати да ограничимо цијену хљеба, ако то буде потребно - рекао је Додик. Тренутна цијена хљеба је 1,10 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана