Јефтинији кредити ИРБ-a за привреду и становништво

Ж. К. - Ц. М.
Јефтинији кредити ИРБ-a за привреду и становништво

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС по други пут је у овој години снизила каматне стопе на стамбене и кредите привреди чиме је цијена задуживања у овој банци смањена за 0,7 одсто у односу на прошлу годину.

Влада Српске јуче је усвојила корекције каматних стопа на захтјев ИРБ-а, који је анализирао стање на банкарском тржишту и тренутне каматне стопе.

Покретање бизниса у Српској од сада ће бити још повољније, јер основна каматна стопа на кредите за почетне пословне активности ИРБ-а износи од 4,1 до 4,7 одсто, колико је и цијена задуживања кредита за микробизнис у пољопривреди.

- Каматна стопа на кредите за пољопривреду износи од 3,8 до 4,4 одсто, док се предузетници и предузећа могу задужити почевши од 4,1, па све до 4,7 одсто - навели су у ИРБ-у.

ИРБ РС је снизио и каматне стопе на стамбене кредите, а у зависности од групе којој припадају корисници ће ове кредите плаћати уз каматну стопу од 3,6, 4,1 односно 4,6 одсто.

Самци и парови, којим је однедавно омогућено задуживање у ИРБ-у за рјешавање стамбеног питања, од сада ће ове кредите отплаћивати по цијени од 4,7 одсто.

ИРБ је почетком марта снизила каматне стопе на кредите привреди за пола процента, док је младим предузетницима одобрено додатно умањење камате од 0,3 одсто.

Смањење је услиједило након што је Влада РС крајем прошле године донијела сет мјера за растерећење привреде и подстицање развојног и инвестиционог циклуса.

Камата је тада снижена на све кредитне линије које ИРБ РС нуди привредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана