Јефтинији енергенти, а скупља гардероба него у ЕУ

Агенције
Јефтинији енергенти, а скупља гардероба него у ЕУ

Београд - У Србији су цијене енергената, као и поштанских услуга и телефона, у 2011. години биле најниже међу 37 европских земаља, док су цијене обуће, одјеће и електронских уређаја изнад просјека ЕУ и више него у већини земаља региона и богатијих земаља, као што су Француска, Велика Британија и Италија.

Цијене су у 2011. години биле на 57 одсто просјека ЕУ, што је пет одсто више него 2010. године, али разлике су велике у зависности од категорије, објавио је европски статистички завод Еуростат, а преноси сајт “ЕурАктив”.

У односу на ЕУ, у Србији су најјефтинија алкохолна пића, цигарете и наркотици – 53 одсто европског просјека, што је за три одсто више него претходне године, али је и даље Србија у том сегменту скупља само од Македоније и Албаније.

Извјештај показује да је прошле године индекс цијена хране и безалкохолних пића у Србији био на 72 одсто европског просјека, док је претходне године био на 65 одсто, и по овом критеријуму храна је јефтинија у Бугарској, Албанији, Румунији и Пољској.

Када је ријеч о одјећи и обући, Србија је сада изнад просјека ЕУ, јер су цијене прешле просјек за један и три одсто.

Оно по чему је Србија убједљиво најјефтинија су струја, гас и друга горива са индексом цијена од 48 одсто европског просјека, што је благи раст у односу на 2010, а у овом домену у ЕУ је и даље најскупља Данска, са индексом цијена енергената који су 52 одсто изнад просјека.

Извјештај обухвата 27 земаља ЕУ, земље кандидате и потенцијалне кандидате - Србију, Македонију, Албанију, Хрватску, БиХ и Турску, као и три чланице зоне слободне трговине са ЕУ - Исланд, Норвешка и Швајцарска.

Треба имати у виду и да је плата у Србији међу најнижима у Европи, али ипак виша од бугарске зараде, која износи око 250 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана