Јефтинија техника примамљивија купцима

Јасна Драгојевић
Јефтинија техника примамљивија купцима

Бањалука, Бијељина - Кућни апарати који штеде електричну енергију и чувају животну средину, иако су заступљени на нашем тржишту, мање су тражени, јер су у просјеку скупљи десет до двадесет одсто од просјечних.

У продавницама техничке робе у Српској трговци кажу да, генерално, купци траже робу са просјечним цијенама, али да ипак има и оних који не жале паре за високодизајнирану и квалитетнију робу.

Много грађана приликом избора није ни упознато са предностима енергетски ефикасних апарата.

На основу посљедње директиве ЕУ, разреди енергетске ефикасности изнад разреда А означени су са А+, А++, А+++. Разлике се означавају и бојама, па је зелена ознака за највећу, а црвена за најнижу. Означавање симболима и бојама омогућује купцу бољи увид у главне карактеристике уређаја и лакшу процјену исплативости куповине одређеног производа.

Осим што током рада троше мање струје, апарати који користе воду, попут машина за прање веша или посуђа, остварују знатне уштеде и у потрошњи воде.

Ипак, због бројних предности овакви уређају скупљи су за стотине марака, па се купци одлучују за оне јефтиније.

- Машина за прање веша А+ класе је 379 КМ, док је А++ 479 КМ. На примјер машина за прање суђа А+ класе кошта 499 марака. Иначе, уређаји који штеде енергију су у просјеку скупљи до 20 одсто од осталих - кажу у једној од продавница техничких уређаја у Бањалуци.

У једном бијељинском маркету техничке робе кажу да су уређаји са оваквим ознакама знатно скупљи, али да и за њих има купаца.

- Цијене фрижидера су од 259 па до 4.500 КМ, а цијене уређаја са ознакама енергетске ефикасности су обично мало више. Углавном су они са ознакама А+ од 900 КМ до 1.000 КМ. Исто је и код осталих апарата, па су цијене машина за прање веша у распону од 395 до 3.000 КМ, а свака роба нађе свога купца - кажу у овом маркету.

Информације

Новије енергетске ознаке за фрижидере пружају информацију о разреду енергетске ефикасности, годишњој потрошњи енергије израженој у киловат часовима и броју корисних запремина свих одјељака. Осим тога, дају и информацију о томе колику буку уређај емитује у децибелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана