Јефтин транспорт производњу обуће враћа у Азију

Анита Јанковић Речевић
Јефтин транспорт производњу обуће враћа у Азију

БАЊАЛУКА - Обућарски сектор у Српској суочен је са смањењем наруџби западних купаца, а разлог је, наводе послодавци, пад цијена нафте односно јефтинији транспорт ципела из далеких азијских земаља чији су производни погони поново у игри.

Саговорници “Гласа Српске” кажу да ситуација у овој грани индустрије ни изблиза није сјајна као раније јер су уговори с иностраним партнерима тањи у просјеку од 15 до 20 одсто.

Власник и директор Фабрике обуће “Санино”, која у Дервенти и Прњавору годишње произведе око 1,7 милиона пари ципела, Радован Пазуревић каже да је притисак изузетно велики, наруџбе су око 15 одсто мање у односу на лани, а ни предвиђања за љето нису сјајна.

- Два битна фактора довела су до тога. Временске прилике су биле врло неповољне, ципеле намијењене зимским условима углавном су остале непродате и складишта у Њемачкој су пуна робе. Други разлог јесте пад цијена горива што директно утиче на смањење трошкова допремања робе из азијских земаља. Током кризе и дивљања цијена нафте контејнер робе који је стизао из Азије коштао је и до 20.000 долара, а сада је око 2.000 колико је износио и прије кризе. Тако да велике компаније своју производњу поново селе у Азију, гдје је ниска цијена рада и услуге - појашњава Пазуревић.

Додаје да су домаће компаније у протеклом периоду биле приморане да због раста инфлације од ино-партнера траже повећање вриједности услуге. 

- Инфлација у БиХ је лани званично износила 16,7 одсто, а ми смо тражили повећање вриједности рада за око 20 одсто јер смо рачунали да ће инфлација расти и добили смо једва 11 одсто. Ако њемачке компаније масовно преселе производњу у Кину, Индонезију и друге земље Азије бојим се да ће дио наших фирми у догледно вријеме остати без посла - казује Пазуревић. Додаје да им огроман проблем у пословању представљају боловања радника, наводећи да од око 850 запослених 15 одсто њих сваки мјесец не долази на посао због болести.

Са смањеним наруџбама суочена је и бањалучка Творница обуће “Бема” због чега тренутно имају око 100 радника вишка.

- Наруџбе су тање за око 20 одсто, али за сада се боримо и немамо намјеру да отпуштамо раднике. Српска је много урадила посљедњих година у обућарској индустрији, али ако ова криза потраје све би преко ноћи могло пасти у воду, као кула од карата. Људи на западу се боре као и наши грађани да купе храну и плате трошкове комуналија, у обућу мало ко улаже. Осим тога, двије зиме није било снијега па је у Европи остало непродато 35 милиона пари ципела - рекао је технички директор “Беме” Маринко Умичевић.

Знатно боља ситуација је у Фабрици обуће “Дермал”, чији погони у Котор Варошу и Кнежеву раде у пуном капацитету.

- Имамо довољно посла јер смо смањење наруџби надомјестили новим купцима који имају бољу продају. Сви наши капацитети су попуњени, а на проширење не можемо ићи због недостатка радника. У претходном периоду годишње смо примали између 100 и 150 нових радника, а лани једва 25 јер кадра нема - рекао је директор и власник “Дермала” Раденко Бубић.

Рокови испоруке

Радован Пазуревић каже да обућарска индустрија муку мучи и с роковима испоруке машина и резервних дијелова.

- Тренутно смо суочени с драстичним поремећајем у набавци опреме. Дуже од пола године чекамо на испоруку производних машина или резервних дијелова и то је огроман проблем јер када нам страда једна компонента у машини мјесецима не можемо извршити поправку - рекао је Пазуревић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана