Једна мала земља напустиће еврозону

Глас Српске
Једна мала земља напустиће еврозону

ЛОНДОН - Директор Краљевске шкотске банке Филип Хемптон изјавио је да очекује да ће ускоро једна "мала земља" напустити еврозону, те да ће тај сценарио изискивати велике напоре свјетског банкарског система.

- Врло је вјероватно да ће једна мала земља испасти. То би могла бити било која земља и мислим да ће се те ствари догађати због политичких, али и економских околности, те социјалних немира - рекао је он.

Aгенције наводе да је његова изјава подгријала наде међу улагачима да би испадањем једне чланице еврозоне кредитна криза могла да буде избјегнута, а новац намијењен њеном спасавању искоришћен за куповину италијанског и шпанског дуга.
Међу најмањим чланицама еврозоне су Малта, Кипар, Естонија, Словенија, Луксембург и Ирска. Aустријски медији објавили су у четвртак да је савез аустријских евроскептика прикупио довољан број потписа за референдум о напуштању Европске уније.

Покретач иницијативе Франц-Јозеф Планк рекао је да су документ с више од 9.000 потписа предали Министарству унутрашњих послова.

Источна Европа је регион који је најрањивији у погледу кризе евра када се узму у обзир трговинска размјена, директне стране инвестиције и потребе за страним финансирањем, преноси француски лист "Фигаро".

Француска банка Натиксис подстакнута извјештајем извршног директора Међународног монетарног фонда Кристин Лагард у којем је она изразила забринутост због могућег ширења "заразе" кризе евра, анализирала је степен угрожености кризом ових земаља.

- Мађарска је далеко најугроженија земља, затим слиједи Чешка - наводи се у овом документу.

Европским земљама у успону такође пријети опасност од смањеног обима прилива средстава банака.

Aгенција за оцјену кредитног рејтинга "Фич" снизила је прогнозу привредног раста Aзије на 6,8 са ранијих 7,4 одсто, наводећи као разлог слабост глобалне економије.

ЕЦБ

Главни економиста Европске централне банке (ЕЦБ) Јирген Штарк, који одступа са те функције са истеком године, изразио је неслагање са ангажовањем ММФ-а у спасавању презадужених чланица еврозоне.

- То је покушај да се заобиђе забрана директног монетарног финансирања у Европи - рекао је Штарк.

Банке из 17 држава које као валуту користе евро положиле су у четвртак у ЕЦБ 347 милијарди евра преконоћних депозита, што је још један показатељ да европске банке нису вољне да кредитирају једна другу, упркос великој кредитној операцији ЕЦБ-а средином седмице.

Поменути износ је највиши у 2011. години и премашио је онај са почетка мјесеца од 346,4 милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана