Јединствено тржиште битно за пут ка ЕУ

Глас Српске
Јединствено тржиште битно за пут ка ЕУ

ЈAХОРИНA - Стварање јединственог економског простора у БиХ битно је за грађане БиХ, али и за њен пут ка ЕУ, поручили су представници ЕУ на скупу "Парламент за Европу, који се јуче одржао на Јахорини.

- Сматрам да је заједничко тржиште ЕУ веома актуелна тема, јер ниједна земља на свијету не може се сама носити са веома озбиљним посљедицама кризе - истакао је шеф делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас.

Према његовим ријечима, у БиХ треба подстицати интеграцију тржишта, а не даљу расцјепканост.

- Није ми јасно зашто се још оклијева са стварањем државних агенција на овом пољу -  рекао је Куркулас, оцијенивши да је потребно једно регулаторно тијело за тржиште у БиХ.

Шеф Канцеларије Европске комисије на Косову и некадашњи замјеник шефа Делегације Европске комисије у БиХ Ренцо Давиди сматра да је у БиХ потребно формирати одређене агенције и донијети одређене законе како би се створило јединствено тржиште.

- Јединствен економски простор у БиХ сам је од себе важан за БиХ, али и за процес приступања земље ЕУ -  рекао је Давиди.

Бивши италијански премијер и некадашњи предсједавајући Међународне комисије за Балкан Ђулијано Aмато нада се да ће пут БиХ ка чланству у ЕУ и приступање Унији допринијети унутрашњим интеграцијама у БиХ.

- И ЕУ је створена како би се окончао сукоб међу европским земљама и како би се креирало заједничко европско држављанство -  рекао је Aмато.

Он је додао да чим се створе потребни услови иста права која уживају грађани ЕУ треба омогућити и, како је рекао, свим Европљанима са Балкана.

Изразивши наду да ће се тржиште БиХ придружити унутрашњем тржишту ЕУ, амбасадор Мађарске у Хрватској Петер Ђеркеш подсјетио је да је претходно потребно упознати и поштовати за то потребна правила.

Учесници

Петој сесији "Парламента за Европу"  присуствовали су  представници Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Републике Српске, Парламента Федерације и  Скупштине дистрикта Брчко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана