Јавни сектор пребио три четвртине дуга

Марина Чигоја
Јавни сектор пребио три четвртине дуга

Бањалука - У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације које су протеклих дана спроведене у РС пребијено је 164,2 милиона марака дуга, а чак три четвртине односе се на јавни сектор.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић рекао је јуче на конференцији за новинаре, на којој су презентовани резултати прве мултилатералне компензације у РС, да је било пријављено 1,008 милијарди КМ обавеза. Према његовим ријечима, од тога је било могуће компензовати нешто више од 389 милиона КМ, а пребијено је 16,3 одсто укупног дуга или 42 одсто износа који је било могуће компензовати.

- Највећи дио дугова компензован је од стране јавног сектора. На јавни сектор се односи око 100 милиона КМ, а значајан дио се односи и на институције које су у вези са јавним сектором. Можемо рећи да је више од три четвртине компензованих дугова у вези са јавним сектором, што је и очекивано јер у свакој економији јавни сектор има велико учешће у бруто друштвеном производу и ова компензација је показала да се у том сектору може компензовати највише дуга - рекао је Божић оцијенивши да је компензовани износ реалан, јер је знатан број фирми имао само обавезе без потраживања, тако да њихове дугове није било могуће компензовати.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић рекла је да је прва мултилатерална компензација показала да је то мјера која може ублажити велику неликвидност привреде и смањити унутрашњи дуг.

- Овим су ослобођена одређена ликвидна средства која сигурно могу значајно утицати на пословне токове - казала је Ристићева и изразила очекивање да ће приватни сектор имати знатније учешће у наредним компензацијама.

Помоћник директора за управљање наплатом пореза у Пореској управи РС Велимир Кукобат истакао је да имају законско овлашћење да казне оне који нису пријавили обавезе, наводећи да казне износе од 100 до 10.000 КМ.

- Том послу ћемо прићи крајње озбиљно. Пореска управа је путем ове компензације успјела да смањи дуг за порезе и доприносе за око 100 милиона КМ, што је јако добро јер ће укупан дуг који већ годинама износи око 1,4 милијарде КМ коначно бити смањен. Ово је један од начина и за смањење пореских обавеза и очекујемо да то буде континуирано - нагласио је Кукобат.

Обавезне мултилатералне компензације у РС биће спровођене два пута годишње - у априлу и октобру.

Узрок неликвидности

Драгица Ристић је истакла да су вишеструки узроци неликвидности привреде РС.

- Ми смо указивали и на велику неликвидност у јавном сектору, због чега и пословни субјекти који су у вези са јавним сектором улазе у ланац неликвидности. Постоји, такође, и неликвидност између самих привредних субјеката - нагласила је Ристићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана