Јавни сектор мора бити економичнији

М. Ч.
Јавни сектор мора бити економичнији

Бањалука - Пословање у јавном сектору РС мора бити профитабилније и подигнуто на виши ниво, а менаџери морају да из својих стратешких одлука избаце све елементе који нису у интересу профитабилности и економичности.

Рекао је то јуче предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић на пословном форуму менаџера РС у Бањалуци, који је окупио око 200 учесника.

- Менаџери у јавним предузећима ће сигурно у догледно вријеме морати да приступе организационим и другим мјерама како би своје пословање учинили ефикаснијим - рекао је Рачић.

Представник Центра за едукацију "Про Едука", који је организовао форум, Драган Мочевић казао је да је највећи изазов за менаџере у јавном сектору што не могу самостално утицати на избор сарадника и запошљавање потребног кадра.

Директор Нове банке Бањалука Милан Радовић је истакао да у фокусу треба да буде стално прилагођавање промјенама на тржишту. Говорећи о пропасти Бобар банке и увођењу привремене управе у Банку Српске, Радовић је истакао да у БиХ има превише банака и да мора доћи до укрупњавања банкарског сектора.

- Превелика је конкуренција за активу коју имамо. Ове банке имају мањи удио у активи и њихови проблеми неће утицати на стабилност банкарског сектора, али сигурно начин рада и ниво информација које банке пружају у будућности мора да се промијени - казао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана