Јавни приходи већи за 14 одсто

Т. Ш.
Јавни приходи већи за 14 одсто

БAЊAЛУКA - На рачун јавних прихода Републике Српске, у првих седам мјесеци ове године укупно је уплаћено 1,16 милијарди КМ, што је за 14 одсто више него у истом периоду прошле године, саопштено је из Пореске управе РС.

- У укупним јавним приходима прикупљеним у РС на директне порезе се односи 247,2 милиона КМ - наводе у ПУРС-у.

У саопштењу се додаје да је највеће повећање наплаћених јавних прихода у односу на исти период прошле године остварено по основу пореза на плату и то за 77 одсто.

- Наплаћени износ пореза је 124,6 милиона КМ. По основу пореза на добит наплаћено је 91,9 милиона КМ, што је за 15 одсто више у односу на првих седам мјесеци прошле године - истичу у Пореској управи.

У првих седам мјесеци ове године, укупни наплаћени доприноси према фондовима повећани су за 11 одсто и износе 737 милиона КМ.

Од овог износа, на доприносе за здравствено осигурање односи се 293,9 милиона КМ, чиме је остварена већа наплата за десет одсто у односу на прошлогодишњу, а на доприносе за ПИО 391 милион КМ, који су такође већи за десет одсто.

Јули

У јулу ове године, на рачун јавних прихода РС укупно је уплаћено 168,4 милиона КМ или девет одсто више него у јулу 2010. године. Највеће повећање наплаћених јавних прихода остварено је по основу пореза на плату и то за 75 одсто.

- Овај порез је наплаћен у износу од 19,2 милиона КМ, док је по основу пореза на добит наплата већа за 23 одсто у односу на јули прошле године, када је наплаћено девет милиона марака - наводе у ПУРС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана