Јавни конкурс за додјелу субвенција за развој привреде

Aгенције
Јавни конкурс за додјелу субвенција за развој привреде

Бањалука - Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске расписало је данас јавни конкурс за додјелу субвенција за подстицај и развој привреде у 2013. години, на основу којег ће бити додијељена средства у укупном износу од 19,6 милиона КМ.

Средства ће бити додијељена у складу са Правилником о условима и критеријумима за додјелу субвенција за подстицај и развој привреде у овој години.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић рекао је да ће средства бити додјељивана по динамици дозначавања средстава Министарству.

Средствима субвенција за подстицај и развој привреде ове године биће подржани пројекти који подразумијевају увођење савремених технологија и опреме, изградњу производних објеката, развој и иновативне дјелатности, те увођење система квалитета. У финансијској структури пројекта учешће обртних средстава не може бити веће од 30 одсто од укупне вриједности пројекта.

Из Министарства је саопштено да се на јавни конкурс могу пријавити производна и производно-услужна предузећа која имају пројекте који се реализују у периоду од 1. јануара 2012. године до 31. децембра 2013. године и односе се на реализовани пројекат или пројекат у завршној фази реализације.

"Циљ додјеле субвенција је давање подршке реализацији развојних пројеката привредних субјеката, ради унапређења њиховог развоја, побољшања конкурентности, успостављања система квалитета, као и повећања запослености, а цјелокупан процес био је и остаће у потпуности транспарентан у свим својим фазама", истакао је Ковачевић.

Он је додао да је из средстава од 19,6 милиона КМ издвојен износ од 400.000 КМ за пројекат подршке дрвопрерађивачким извозним предузећима под називом "Венето–Република Српска". Кроз овај пројекат, за чију реализацију је задужена Републичка агенција за мала и средња предузећа, формираће се заједнички кластер дрвопрерађивачких предузећа из италијанске регије Венето и Српске.

Ковачевић је подсјетио да правила ЕУ и Свјетске трговинске организације у области конкуренције и тржишта, као ни Закон о државној помоћи БиХ који је базиран на ЕУ правилима тржишта и конкуренције, не дозвољавају директно подстицање извоза, те је ове године назив субвенција измијењен и прилагођен важећим прописима субвенције за подстицај и развој привреде.

Пријаве на јавни конкурс разматраће Комисија за провођење поступка додјеле субвенција за подстицај и развој привреде, коју је именовала Влада Републике Српске.

Комисија ће пријаве бодовати на основу критеријума стручне оцјене пројекта са становишта остварења резултата и ефеката његовог остварења, оствареног извоза привредног субјекта у 2012. години, повећања броја запослених радника на неодређено вријеме и тога да ли је пројекат реализован на територији неразвијених или изразито неразвијених општина и његовог доприноса очувању и заштити животне средине.

Овакав модел пројектног финансирања уведен је прије двије године и ефекти примјене оваквог модела дугорочно обезбјеђују најбоље ефекте како за предузећа, тако и за привреду Републике Српске кроз раст обима производње, раст извоза и повећања броја запослених радника.

Праћење намјенског утрошка и ефеката додјеле средстава врши се путем јасно мјерљивих и дефинисаних економско-финансијских парметара, а детаљан извјештај се доставља Влади Републике Српске.

Приликом израде Правилника за подстицај и развој привреде министарство је обавило неопходне разговоре и консултације за представницима пословне заједнице и синдиката, као и других релевантних институција.

Јавни конкурс са пратећим обрасцима и Правилником о условима и критеријумима за додјелу субвенција за подстицај и развој привреде у 2013. години доступан је на интернет страници Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана