Јавни дуг Српске 3,5 милијарде КМ

Марина Чигоја
Јавни дуг Српске 3,5 милијарде КМ

БAЊAЛУКA - Укупан јавни дуг Републике Српске на крају 2010. године износио је скоро 3,5 милијарде марака и чини 43,1 одсто бруто друштвеног производа (БДП), те је за годину повећан за 300 милиона КМ.

Од 3,5 милијарде марака на спољни дуг односе се скоро 2,2 милијарде, а на унутрашњи око 1,3 милијарде марака.

Јавни дуг РС на крају 2009. године износио је 3,2 милијарде марака и за годину је повећан за 300 милиона КМ.

Помоћник министра финансија Републике Српске Радмила Михић рекла је "Гласу Српске" да је на крају 2010. године унутрашњи дуг остао на нивоу на којем је био у девет мјесеци, док је спољни повећан за око 144 милиона марака.

- Спољни дуг РС на крају прошле године износио је 2,19 милијарди марака, док је унутрашњи био 1,34 милијарде. Укупан дуг износи око 43,1 одсто БДП-а, што нас, према критеријумима Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке сврстава у категорију ниско задужених земаља. Такође, испуњавамо и критеријум из Мастрихтског уговора, којим је предвиђена горња граница укупног дуга у висини од 60 одсто БДП-а - рекла је Михићева.

Додала је да је дуг РС одржив, те да се сервисирање, како унутрашњег тако и спољашњег дуга обавља уредно.

- За сервисирање унутрашњег дуга ове године планирано је 93 милиона, а ино-дуга 115 милиона марака - казала је Михићева.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да тренутно задужење Републике Српске није велико и да Српска још увијек спада у најмање задужене земље у региону, али да ипак треба обратити пажњу, за шта се и када задужује.

- То је релативно најнижи износ задужености у окружењу, тако да дуг још увијек није забрињавајући, али оно о чему треба водити рачуна је због чега је дуг порастао. Aко је посуђени новац уложен у производне сврхе и нове програме, то је добро, али ако је отишао у потрошњу, наравно да ће бити проблема приликом отплате дуга. Ипак, тренутно стање дуга није забрињавајуће и сматрам да још има простора за задуживање, али је пожељно да тај новац иде у производне сврхе - истакао је Вукмирица.

Он је нагласио да од земаља у окружењу највећи јавни дуг има Хрватска, слиједи Црна Гора, Македонија и Србија.

Вукмирица додаје да у РС не би требало да буде проблема у сервисирању дуга.

- Aли, с обзиром на то да нема неког значајног опоравка у области производње, треба бити опрезан - нагласио је Вукмирица.

Инвестиције

Радмила Михић је истакла да је, с обзиром на све већу потребу да се велике капиталне инвестиције раде из различитих врста извора, Република Српска усвојила Закон о јавно-приватном партнерству.

- Овај закон би у будућности требало, поред домаћих извора и задужења, да буде трећи извор потенцијалног финансирања капиталних инвестиција, како би буџет био растерећен - истакла је Михићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана