Јавни дуг Српске 3,2 милијарде КМ

Марина Чигоја
Јавни дуг Српске 3,2 милијарде КМ

БAЊA ЛУКA - Укупан јавни дуг Републике Српске на крају прошле године износио је 3,2 милијарде марака, од чега се на спољни дуг односи 1,8 милијарди, а на унутрашњи 1,4 милијарди марака.

Потврдио је ово "Гласу Српске" секретар Министарства финансија РС Славољуб Стојановић и додао да проценат унутрашњег дуга РС и бруто друштвеног производа (БДП) за 2009. годину износи 38,78 одсто.

- Посматрајући интегрално степен укупне задужености Републике Српске, односно спољни и унутрашњи дуг заједно, проценат односа укупног дуга РС и БДП за 2009. годину износи 38,78 одсто, што је испод наведене горње границе задужености - казао је Стојановић.

Он је објаснио да се за утврђивање висине задужености земље користи критеријум задужености из уговора постигнутог у Мастрихту 1999. године.

- Овим уговором одређена је горња граница од 60 одсто укупног дуга у односу на БДП - рекао је Стојановић.

Према његовим ријечима, спољни и унутрашњи дуг РС редовно се сервисирају, за шта је прошле године укупно издвојено 1,4 милијарди марака.

-  Од тог износа на сервис спољног дуга односи се 91 милион марака, а на сервис унутрашњег дуга 54 милиона марака - нагласио је Стојановић.

За сервисирање јавног дуга у овој години, кажу у Министарству финансија, планирано је око двије милијарде марака, при чему се на сервис спољног дуга односи 1,3 милијарди, а за унутрашњи 77 милиона марака.

Предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста СЊОТ Стево Пуцар каже да је Република Српска, с обзиром на стање јавног дуга, умјерено задужена земља.

- Када погледамо просјеке других земаља, видимо да у њима постоји много већи проценат задужености, тако да је дуг РС релативно низак и немамо проблема када је у питању његово сервисирање - рекао је Пуцар.

Регион

Јавни дуг Србије је на крају јануара износио је 10,07 милијарди евра, што чини 30,5 одсто бруто друштвеног производа, док је јавни дуг Хрватске достигао је 156,6 милијарди куна или 47,4 одсто БДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана