Јавни дуг САД пробио плафон

Танјуг
Јавни дуг САД пробио плафон

Јавни дуг САД данас је достигао законску границу од 18 билиона долара, што је више од цијелокупног бруто домаћег производа (БДП) САД, јавља Раша тудеј.

Амерички законодавци ће сада морати или да подигну границу јавног дуга или да покушају да ограниче потрошњу, оцјењује руски медиј.

У прошлонедјељном дневном извјештају америчког министарства финансија, наводи се да је федерални дуг достигао 18,1 билион долара, што је изнад законом прописане границе дуга коју је Конгрес већ подигао прошле године.

Амерички министар финансија Џек Лу рекао је у Конгресу да ће граница јавног дуга бити пробијена 16. марта, због чега је затражио од законодаваца да што је прије могуће подигну лимит задуживања.

Према актуелном аранжману, америчка влада ће до октобра ове године бити у стању да настави са нормалним радом захваљујући такозваним ванредним мјерама или рачуноводственим триковима, према саопштењу Канцеларије за буџет америчког Конгреса (CBO).

Амерички Конгрес је у фебруару прошле година подигао границу задуживања 17,7 билиона на 18,1 билион долара до 15. марта ове године, захваљујући чему је задржала привреду на безбједној удаљености од такозване "фискалне литице".

Повећање националног дуга за 900 милијарди долара додатно повећава задуженост свако грађанина Америке за више од 2.800 долара, пише портал "Дејли сигнал".

Према оцјенама тог портала, задуженост сваког Американца по основу националног дуга је у овом тренутку око 41.000 долара, док ће дијете које се роди у 2015. години бити суочено са јавним дугом по становнику САД од 142.000 долара у тренутку када заврши колеџ, уколико не буду спроведене буџетске реформе.

У протеклих 13 година, јавни дуг САД је порастао за скоро 12 билиона долара, док се од периода Велике рецесије (децембра 2007. до јуна 2009. године) удвостручио, и сада је на нивоу који није забиљежен још од периода послије Другог свјетског рата, закљчује "Дејли сигнал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана