Јавни дуг БиХ 9,4 милијарде КМ

Марина Чигоја
Јавни дуг БиХ 9,4 милијарде КМ

БAЊAЛУКA - Укупан јавни дуг БиХ на крају прошле године износио је 9,4 милијарде марака, а у односу на 2009. годину повећан је за 1,2 милијарде марака.

Укупан јавни дуг БиХ у 2009. години износио је 8,2 милијарде КМ, у 2008. је био 7,4, док је 2007. године износио 8,8 милијарди КМ.

У Информацији о стању јавне задужености БиХ у прошлој години, коју је на посљедњој сједници усвојио Савјет министара БиХ, наводи се да је, имајући у виду да је процијењени БДП за 2010. годину 27,9 милијарди марака, учешће јавног дуга у бруто друштвеном производу БиХ износило око 34 одсто.

- То је и даље у оквирима мастришког критеријума, односно у "допуштених" до 60 одсто БДП-а, а према индикаторима спољне задужености, БиХ се може сврстати у категорију умјерено задужених земаља - истиче се у Информацији.

Додаје се да иако показатељи нивоа јавног дуга БиХ тренутно нису забрињавајући, динамика задуживања у посљедње двије године и намјена кредита заслужују посебну пажњу.

- Одлуке о узимању нових ино-кредита мораће узимати у обзир њихов утицај на релевантне макроекономске показатеље, који укључују укупан јавни дуг - наглашава се у Информацији.

Директор Економског института у Бањалуци Душко Јакшић каже да БиХ још увијек спада у ниско задужене земље, али да проблем представља чињеница да се БиХ задуживала да би се финансирала јавна потрошња, а да су инвестиције изостале.

- Било је веома мало инвестиција у вријеме повећања дуга, а инвестиције су гарант да ће доћи до повећања производње и да неће бити проблема приликом враћања дуга. Стање још увијек није критично, али пажња мора да буде усмјерена на привлачење страних инвестиција и повећање производње - рекао је Јакшић.

Укупан спољни дуг БиХ прошле године износио је 6,2 милијарде марака, док је унутрашњи био 3,2 милијарде марака.

У посљедње двије године дошло је до знатнијег раста спољног дуга, па је тако 2009. забиљежено повећање дуга за 23,4 одсто, а у 2010. за додатних 19,4 одсто, односно за милијарду марака КМ.

- Повећање дуга у 2010. години највећим дијелом резултат је "повлачења" транши стенд-бај аранжмана Међународног монетарног фонда (ММФ) у износу од 344,9 милиона марака. Такође, осцилације валутних курсева имале су значајан утицај на повећање дуга у 2010. години - наводи се у Информацији.

Сервисирање

За сервисирање спољног дуга БиХ је прошле године издвојила 300,8 милиона марака. Од тога је 211,3 милиона издвојено за отплату главнице, док је на на отплату камате, сервисних и других трошкова, те банкарских провизија издвојено 89,5 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана