Јат одлази у историју, долази Air Serbia

Tangosix.rs.
Јат одлази у историју, долази Air Serbia

Београд - Потврђено је да "Јат" одлази у историју, ново име српске националне авио-компаније биће "Air Serbia ", пише сајт Tangosix.rs.

Улагање Етихада биће веће него што се до сада спекулисало, прва два А319 стићи ће у форми wet leasa, трећи се очекује до октобра. Јуче су на неколико Јатових линија летjели такође wet lease -овани Фокери хрватског Trade Airа.

Узбуна која је у Јату владала крајем прошле недjеље рjешена је. Више не постоји ни једна препрека да се у четвртак формално крене у стратешко партнерство са Етихадом који је одлучио да прихвати промjену имена нове компаније у Air Serbia. Како Tango Six сазнаје из извора блиским преговорима са стране компаније из Емирата, ново визуелно рjешење будућег изгледа Еир Србијиних Ербасева биће презентовано на конференцији за медије у четвртак. Етихад је како сазнајемо темељно приступио процјени ефеката промјене именљ и одлучено је да се у оквиру "новог производа" име Јат заувијек пошаље у пензију.

Како је Tango Six извjештавао током викенда, поједине структуре унутар компаније услијед разних страхова и недоумица шириле су дезинформације о потенцијалним штетним аспектима наступајућег партнерства које су ишле дотле да Етихад има прикривене мотиве и да је у неком тренутку чак могуће и отуђивање Јатове имовине.

Да ће поједини сектори сигурно патити у предстојећем rehiring-у (поновна евалуација запослених у нелетачким дjелатностима и отпуштање вишкова) извjесно је, али како смо сазнајемо, серија уговора која ће дефинисати ново партнерство биће постављена на тај начин да искључује сваку могућност штетног исхода по државу Србију као власника.
 

У кабинету првог потпредсједника Владе Србије (који је оперативно водио правно усаглашавање Етихадове аквизиције) речено је да већински удио државе у будућој компанији елиминише било какву могућност лошег исхода у случају потенцијалног разлаза јер оно гарантује да Етихад неће моћи да уради ништа "испод радара" када су стратешке одлуке у питању. У кабинету нам је речено да су сви страхови који су на разне начине били вербализовани претходних дана у потпуности неосновани, да ће и у реалности све бити заиста тако добро као што звучи и да менаџмент Јата укључујући и скупштину у потпуности подржава стратешко партнерство.

У јавност је већ изашла информација да ће Етихадово улагање бити дупло веће него што се до сада спекулисало и да ће као и држава у Еир Србију уложити 100 милиона долара.

Wet Lease за почетак

Уз веома амбициозан зимски ред летења који ће Еир Србију трасирати као потенцијално веома јаког регионалног играча који ће београдски аеродром претворити у много јаче чвориште, потврђена нам је и информација коју су медији преносили у претходне двије недеље. Првобитна нова флота састојаће се од 10 А319 који ће највјероватније бити примјерци Air Berlina.

Пилоти Јата већ су почели да добијају упите о томе ко жели да се школује за Ербас авионе и прве групе за преобуку ће бити ускоро формиране. Паралелно са тим процесом у Еир Србију ће прво стићи два А319 по Wet Lease принципу (до октобра се очекује још један), дакле са страним посадама које ће летјети док се прве Јатове посаде не одшколују за нови тип авиона.

"Нови производ" – Аир Србија, са својом проширеном регионалном мрежом, процјењује се, дуплираће слиједеће године досадашњи годишњи налет Јата од приближно 30.000 сати.
Trade Air због квара на првом изнајмљеном бугарском 737-300 (проблем за резервоарима за гориво) а у ишчекивању другог који стиже најкасније сутра, Јат је по Wet Lease принципу јуче изнајмио два авиона Фокер 100 од хрватског Trade Air који су летjели на линијама за Цирих и Пулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана