“Јат” и “Генекс” чекају купце

Глас
“Јат” и “Генекс” чекају купце

БЕОГРAД - Приватизација неколико великих друштвених фирми и јавних предузећа у Србији требало би у септембру да добије дуго очекивано убрзање, захваљујући тендерима који су расписани током љета.

Ту су, међу осталим, тендери за “Јат технику” и “Јат ервејз”, тендер за пријављивање стратешких партнера за РТБ “Бор”, али и окончање избора приватизационог савјетника за “Телеком” и улазак те фирме у процес приватизације, пренио је Танјуг.

Најдаље је одмакао тендер за приватизацију “Јат технике”, за коју се понуде достављају до 26. септембра, а већ су заинтересована три купца која су откупила тендерску документацију - израелске компаније “Ел Aл” и “Бедек” и мађарски “Малев”.

Код “Јат ервејза” ситуација је знатно другачија, јер нема назнака ко је заинтересован за куповину националног авиопревозника. Иако је дуго “у игри” руски “Aерофлот”, његово учешће на тендеру је доведено у питање. Ко ће на крају ући у трку за “Јат ервејз” знаће се 26. септембра, до када је дат рок за откуп тендерске документације.

Што се тиче приватизације РТБ “Бор”, до 30. септембра заинтересоване фирме треба да доставе писмо о заинтересованости за стратешко партнерство. У јавности се спекулише и да је један од фаворита “Рио тинто”, мултинационална компанија са сједиштем у Канади, и један од водећих произвођача руде бора у свијету и највећих произвођача бакра и других обојених и племенитих метала.

У оквиру припрема за приватизацију “Телекома”, за сада је седам инвестиционих банака конкурисало за посао приватизационог савјетника, између осталих “Рајфајзен”, Мерил Линч”, “Сити банка”...

Савјетник би требало да припреми Иницијалну јавну понуду и, ако добро уради посао, реално је очекивати да се “Телеком” почетком 2009. године појави на берзи.

За куповину “Телекома”, према најавама из те фирме, заинтересован је “Дојче Телеком”, који, преко грчке “ОТЕ”, већ учествује у капиталу “Телекома” са пет процената.

У септембру би, такође, требало да буду достављене понуде и за “Југословенско ријечно бродарство”, Грађевинско предузеће “Мостоградњу”, као и за “Генексову” имовину на Копаонику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана