Јасминка Кривокућа: Приходи повећани за једанаест одсто

Марина Чигоја
Јасминка Кривокућа: Приходи повећани за једанаест одсто

"Поште Српске" су, према подацима изнесеним у годишњем извјештају, близу стања равнотеже између прихода и расхода пословања, истакла је у интервјуу за "Глас Српске" директор "Пошта" Јасминка Кривокућа. Додала је да је у протеклој години забиљежено повећање прихода за 11 одсто.

- Ипак, то је још увијек недовољно за самосталну финансијску одрживост предузећа. За ову годину недостаје око пет милиона марака, не рачунајући средства амортизације која умањују та недостајућа средства - рекла је Кривокућа.

* ГЛAС: Постоји ли у поштама вишак радника и хоће ли у овој години бити отпуштања?

КРИВОКУЋA: Садашња управа "Пошта", као и многи други привредни субјекти, наслиједила је вишак радника. Тај вишак односи се на раднике у режији, а не на производне раднике, односно поштаре и шалтерске раднике. Иако 70 одсто прихода одлази на бруто плате, ипак су основни ресурси за обављање поштанске дјелатности људи.

* ГЛAС: Да ли ће због нерентабилности бити затворене поште у неким мањим мјестима у РС? О којем броју пошта се ради?

КРИВОКУЋA: Велики проблем "Пошта" и даље представљају непрофитабилне јединице поштанске мреже које праве губитак, и самим тим утичу на резултате пословања. Када би се руководили рентабилности у пословању појединих пошта, посебно у јужном и источном дијелу РС, могли би одмах затворити око 60 одсто пошта. Иако за "Поште " није економски оправдано њихово постојање, у циљу присуства на цијелој територији РС, ми настојимо обезбиједити њихову одрживост.

Како би превазишли тај проблем, иницирали смо да се кроз Закон о пошти РС, који би требао бити предложен на наредном засједању Народне скупштине РС, уврсти и субвенција којом би се покрили губици настали нерентабилним пословањем поменутих јединица поштанске мреже. Закон би након усвајања требао бити од 2010. године у примјени.

* ГЛAС СРПСКЕ: Шта предузеће може да понуди становницима Републике Српске, осим већ познатих услуга?

КРИВОКУЋA: Поред основних дјелатности, "Поште" обављају многе послове у име и за рачун других субјеката, а са знатно мањим трошковима од њих самих. Неки од тих послова су обављање банкарских услуга за банкарске институције, затим послови посредовања у осигурању за осигуравајуће куће, штампање, ковертирање и уручење рачуна, пропагандног материјала, пренос пошиљака путем Брзе поште, која гарантује најкраће рокове преноса. То је и персонализована поштанска марка, нова услуга која представља нови вид комуникације за правна и физичка лица.

* ГЛAС: На који начин планирате ријешити питање равноправног представљања "Пошта" пред Свјетским поштанским савезом, као и равноправне расподјеле средстава из Фонда за квалитет Савеза?

КРИВОКУЋA: На састанку, одржаном 11. фебруара ове године у Бањој Луци, донијета је и усаглашена одлука којом је изабран Комитет за Фонд за квалитет Свјетског поштанског савеза за БиХ, који се састоји од три члана. Из сваког јавног поштанског оператера је по један члан. Комитет ће, од почетка наредног мјесеца, обављати функцију националног координатора Фонда. Досадашња пракса показала је да су средства из Фонда коришћена само од стране "БХ Пошта", иако на територији БиХ дјелују још два равноправна јавна поштанска оператера.

Планови

* ГЛAС СРПСКЕ: Какви су планови "Пошта" за ову годину?

КРИВОКУЋA: Због свјетске економске кризе, у 2009. години "Поште" неће приступати великим инвестиционим активностима. Ова година биће у знаку финализације инвестиција започетих у претходној години. У складу са мјерама економске политике Владе РС, приступићемо програму реорганизације предузећа, а све ради обезбјеђења дугорочне стабилности "Пошта".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана