Јапанци купују јелен

Aгенције
Јапанци купују јелен

АПАТИН - Енглески фонд "CVC капитал партнерс" намјерава да прода пиваре које има у девет земаља источне и средње Европе, међу којима је и Апатинска, из које нам долази чувено "јелен" пиво.

 Најозбиљнији потенцијални купци су јапанске компаније "Asahi" и "Santori", тврде добро упућени извори.

Вредност повећана

Мада је CVC прије само двије и по године купио ове пиваре од белгијског гиганта "AB Inbev ", који ће и имати право прече куповине, енглески фонд је ријешио да је сада право вријеме да прода пиваре и уновчи своју инвестицију. Нико од актера ове приче, ни из Апатинске пиваре, нити из иностраних компанија које се помињу, током понедјељка није био расположен да коментарише најаву продаје и вијести о потенцијалним купцима.

 Апатинска пивара требало би да буде продата у пакету са бившим пиварама "Inbeva" у Хрватској, Црној Гори, Румунији, Чешкој, Бугарској, Мађарској, БиХ и Словачкој.


Сви познаваоци прилика у овој индустрији сигурни су да ће CVC добити више него што је уложио 2009. године. Њихова намjера о продаји, случајно или не, поклопила се са тежњом два јапанска гиганта да крену у поход на европско тржиште.


- Апатинска пивара има у Србији велико тржишно учешће, а Јапанци се увек воде профитном логиком. Поготово ако се има у виду да је индустрија производње пива сигурна, односно да никада неће нестати потражња за тим производом, па је зарада сигурна. С друге стране, верујем да се CVC одлучио за продају због разлике у цијени пиваре када је купљена и сада - оцјењује Мирослав Здравковић, уредник портала Макроекономија.

Све пиваре у девет земаља које су у власништву CVC-а могле би да коштају више од три милијарде евра. Ипак, није искључено да се у непосредним преговорима са Јапанцима добије и знатно више, с обзиром на то да се може чути да су обе компаније "загризле" да преузму пиваре.

У питању су двије гигантске јапанске компаније, које имају велико тржишно учешће не само у Азији, већ и у Америци. Обије су основане још у 19. вијеку и временом се све више шире и освајају нова тржишта. "Asahi" је произвођач најпродаванијег пива у азијско-пацифичком региону и јавно је објелоданио план да производњу у иностранству повећа за 20 до 30 одсто.

Иначе, ово за "Asahi" не би била прва инвестиција у Србији, јер су 2009. са компанијом "Mitsui" уложили 33 милиона долара у фабрику квасца у Сенти. Њихов ривал, "Santori", у потрази је, како је саопштено, за динамичним тржиштима ван матичног, а уз улагање у производњу пива планирано је и повећање удијела на винарском тржишту Француске, гдје послују посљедњих годину дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана