Јапан улаже у предузећа у БиХ

Марина Чигоја
Јапан улаже у предузећа у БиХ

БAЊA ЛУКA - На основу процјена експертског тима из Јапана, који ће у сљедећа три мјесеца обилазити предузећа у РС и БиХ, влада ове земље и организација ЈИЦA донијеће одлуку колико новца ће потрошити у идуће четири године на помоћ малим и средњим предузећима у БиХ.

Речено је то у петак послије семинара "Увод у јапански менаyмент за мала и средња предузећа у БиХ", који је одржан у Бањој Луци.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић рекао је да ће у Српској, на основу препорука експерата, настојати да се направи модел за превазилажење проблема у пословању.

- Посматрајући како друге земље рјешавају исте проблеме, желимо да видимо који је модел најпримјењивији за нас - казао је Марковић.

Помоћник министра индустрије, енергетике и развоја РС Милан Цвијић рекао је да ће пет предузећа из РС која буду заинтересована добити бесплатну стручну помоћ јапанских експерата.

Јапански експерт Казучику Сато истакао је да је циљ овог пројекта јачање малог и средњег предузетништва.

- Уочљив је напредак пословања у РС посљедњих година, али потребно је још много тога да се уради. Обишао сам више од 50 земља и водио преко 400 предузећа, тако да сам имао прилику да видим проблеме са којима се они сусрећу. Кроз посјете предузећима настојаћемо да им помогнемо да креирају јединствену пословну политику - истакао је Сато.

Предузетници

Директор предузећа "Искра AЕ Компонента" из Лакташа Aнђелко Гуњић истакао је да би предузетници из РС могли доста тога да науче од јапанских експерата, а у прилог томе говори чињеница да су Јапанци послије Другог свјетског рата кренули од темеља, а данас су једна од највећих свјетских економија. Додао је да ће јапанске експерте позвати и у своје предузеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана