Јапан побеђује дефлацију

Танјуг
Јапан побеђује дефлацију

Токио - Акција монетарног лабављења доноси побједу у рату с дефлацијом, рекао је гувернер Банке Јапана (БоЈ) Харухико Курода.

Аналитичари предвиђају да ће БоЈ касније ове године проширити програм куповине обвезница да би поништио ефекат раста пореза на промет до ког ће доћи у априлу, преноси агенција Франс прес.

Иако се раст пореза сматра кључним за смањење огромног јавног дуга, највећег међу богатим земљама, постоје страхови да ће он угрозити опоравак треће по велицини свјетске привреде.

Курода је у априлу прошле године најавио обимну шему куповине средстава у оквиру ширег плана премијера Шинза Абеа да пробуди економију и оконча вишегодишњу дефлацију мјерама познатим као Абеномикс. Курода и Абе учествују на самиту свјетских политичких и пословних лидера који се ове недјеље одржава у Давосу.

Привредни раст Јапана значајно је успорио у трећем кварталу, након што је у првој половини 2013. био један од највећих међу земљама Г7, због пада извоза и слабљења домаће потрошње.

Иако дефлација звучи као добра ствар за купце, она лоше утиче на привреду, јер пад цијена охрабрује потрошаче да одлажу куповину, знајући да ће одређени прозивод платити мање ако сачекају. Компаније из тог разлога имају тешкоћа при инвестирању и подизању плата радника, што, пак, додатно смањује домаћу потрошњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана