Јапан осваја Европу, Италија уништава евро

Агенције
Јапан осваја Европу, Италија уништава евро

Њујорк - Aмеричка инвестициона банка "Морган Стенли" саставила је списак могућих макроизненађења у 2013. години, међу којима су да ће Банка Јапана освојити Европу куповином владиних обвезница проблематичних земаља, да ће избори у Италији уништити евро, а кинеске власти угушити економију сопственим рукама, док ће СAД пасти у фискалну провалију.

То је тек неколико догађаја који ће у сљедећој години промијенити ток историје и изазвати код многих инвеститора "срчане нападе", указали су аналитичари те банке.

"Морган Стенли", која већ 30 година у децембру објављује списак макроекономских догађаја који могу да зачуде учеснике на тржишту и да их узнемире, оцјењује да је вјероватноћа да се они обистине 50 одсто.

Према сценарију за идућу годину, раст свјетске економије ће остати у "зони сумрака" - негдје између почетка стабилног раста и могућности поновног пада у рецесију, преносе агенције.

Раст цијена пшенице ће довести до нових немира и побуна, прогнозирају аналитичари "Морган Стенлија".

Aмерички политичари неће успјети да се договоре о смањењу буyетског дефицита и СAД ће на почетку 2013. почети да падају у "фискалну провалију".

Банка Јапана ће отпочети агресивну борбу против јачања курса јена, а дио те стратегије биће куповина обвезница чланица еврозоне.

Према сценарију "Морган Стенлија", паника на тржишту приморава Италију да се обрати за помоћ из спасилачког фонда еврозоне и, као резултат, Италија, а не Шпанија, постаје покретач нове кризе.

Кад је ријеч о Кини, власти те земље ће, неочекивано за све, одлучити да у раном стадијуму економског опоравка предузму шок терапију и снажно пооштре финансијске услове у земљи, што ће довести до замрзавања ликвидности у банкарском систему, оштрог ограничавања кредитирања и отпочињања серије банкротстава због немогућности враћања кредита.

Кремљ

Предсједник Русије Владимир Путин успјешно мами Украјину у Евроазијску царинску унију у замјену за повољне испоруке руских енергената. Врата ЕУ за украјинске власти се затварају, будући да је немогуће истовремено бити члан обје структуре. Лидери постсовјетског простора - Русија, Украјина, Бјелорусија и Казахстан - опет су заједно.

Уклањање трговинских и инвестиционих баријера доводи до снажног скока економског раста у том региону, предвиђа "Морган Стенли".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана