Јаја из Доњег Жабара поново путују у европске погоне

Милијана Латиновић

ДОЊИ ЖАБАР - Јаја за индустријску прераду, око 300.000 комада, из фирме “Агрекс” из Доњег Жабара јуче су поново кренула ка европским фабрикама, након вишемјесечне паузе.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор фирме “Агрекс” Предраг Миличић, подсјетивши да је до половине прошле године у прах претворено око пет милиона комада јаја из ове компаније.

То предузеће прво је и једино у Српској и БиХ испунило све услове и добило дозволу за пласман јаја “Б” класе, који је почео у јануару прошле године.

Миличић је рекао да су половином прошле године услови за извоз били отежани па је пласман заустављен.

- Тржишне прилике, односно ниске цијене које су фабрике у Хрватској, гдје смо извозили, нудиле стале су на пут извозу, који након неколико мјесеци настављамо. Тржиште се постепено стабилизује, тако да први шлепер из “Агрекса” креће у Хрватску. У овој, првој овогодишњој пошиљци, извозимо 302.400 комада јаја - рекао је Миличић.

Подсјетио је да је пласман јаја за прераду веома значајан за Српску и БиХ, јер се на тај начин ослобађају тржишног вишка, а како на домаћем тржишту нема фабрике за прераду, једина опција је извоз.

Миличић је казао да се јајчани прах користи у производњи кондиторских производа те да је рок трајања и до двије године.

Истакао је да ће извоз повећати уколико то комерцијални услови буду дозвољавали и нагласио да произвођачи настављају појачане активности за добијање дозволе за извоз конзумних јаја на европско тржиште.

- Очекујемо да нам се коначно у овој години отвори и та могућност - нагласио је Миличић и додао да је БиХ преузела одређене обавезе које треба да испуни, а које се тичу извоза јаја и меса перади.

Зелено свјетло за извоз јаја “Б” категорије БиХ је од Европске комисије добила у јулу 2019. године.

Због захтјевних процедура пласман јаја за индустријску прераду није био могућ све до средине јануара прошле године.

Безкавезни систем

Предраг Миличић је раније рекао да “Агрекс” спрема нови комплекс на подручју општине Шамац, који би требало да буде отворен у посљедњем кварталу ове године.

Ријеч је о производњи конзумних јаја у безкавезном систему држања кокошака. Овај систем се сада организује и у европским земљама, а план је да у том новом систему буде око 150.000 кокошака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана