Јаја из Доњег Жабара поново путују у европске фабрике

Милијана Латиновић
Јаја из Доњег Жабара поново путују у европске фабрике

ДОЊИ ЖАБАР - Јаја за прераду поново ће у марту, након полугодишње паузе, кренути у европске погоне, гдје је до сада у прах претворено око пет милиона комада јаја из Републике Српске.

Рекао је то за “Глас Српске” директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара Предраг Миличић, подсјетивши да је ово предузеће прво у Српској и БиХ добило зелено свјетло за пласман јаја “Б” класе који је почео у јануару прошле године.

- До половине прошле године успјели смо у Хрватску извести пет милиона комада јаја за прераду у јајчани прах, што нам је обезбиједило да продамо наше вишкове. Међутим у другом дијелу године, пласман је био смањен, а потом и заустављен због тржишних прилика, односно ниских цијена које су тамошње фабрике нудиле за наша јаја - рекао је Миличић.

Додао је да се тржиште полако стабилизује та да ових дана преговарају за наставак пословања.

- С обзиром на озбиљан раст производње очекујем да ће већ идући мјесец шлепери са јајима за прераду из “Агрекса” поново кренути ка Европској унији - поручио је Миличић.

Додао је да су представници домаћих живинара скренули пажњу надлежнима у БиХ да и даље постоје одређене неиспуњене обавезе које је земља преузела, а које се тичу извоза меса перади и јаја и које би требало да буду испуњене до краја идућег мјесеца.

- Добили смо потврде од званичника да су израђени модалитети за интралабораторијска испитивања која тражи Европа - рекао је Миличић и додао да очекује да произвођачи у БиХ до краја ове године добију дозволу и за извоз конзумних јаја на европске трпезе.

Говорећи о плановима ове, водеће фирме у области живинарства у БиХ, Миличић је рекао да су у току припреме за отварање новог комплекса на подручју општине Шамац.

- Ријеч је о производњи конзумних јаја у безкавезном систему држања кокошака. Овај систем се сада организује и у европским земљама. У том новом систему биће око 150.000 кокошака, а план је да заживи у посљедњем кварталу ове године - рекао је Миличић.

Зелено свјетло за извоз јаја “Б” категорије БиХ је од Европске комисије добила у јулу 2019. године, међутим због захтјевних процедура пласман није био могућ све до средине јануара прошле године.

 Јајчани прах

Предраг Миличић је рекао да је пласман јаја за прераду веома значајан, јер БиХ нема фабрике за прераду јаја у јајчани прах који се користи у производњи кондиторских производа. Рок трајања тог праха је и до двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана