Јаја из БиХ поново иду у ЕУ

Анита Јанковић Речевић
Јаја из БиХ поново иду у ЕУ

БАЊАЛУКА - Након вишемјесечне обуставе извоза јаја из БиХ, први камион отишао је за Хрватску, а извозник очекује да ће се с доласком прољећа посао интензивирати, најављујући и могући пад цијена ове намирнице на домаћем тржишту.

Директор “Агрекса” из Доњих Жабара, једине компаније у БиХ која има дозволу за извоз јаја, Предраг Миличић је подсјетио да уназад пола године није било извоза јаја ни у околне земље, као ни на тржиште Европске уније јер су произвођачи приоритет у снабдијевању дали потрошачима у Српској и Федерацији БиХ.

Миличић за “Глас” каже да је таква одлука била неминовна како не би дошло до несташице јаја на домаћем тржишту.

- Овај вид производње прошао је изузетно тежак период који је почео још 2020. године и појавом вируса корона. Пратила су нас енормна поскупљења свих инпута производње, што крајња цијена јаја није могла пратити. Због свега тога дошло је до гашења озбиљног броја домаћих фарми, тако да је у једном моменту тражња превазилазила понуду - појаснио је Миличић. 

Додао је да је у међувремену дошло до нормализације производње као и стабилизације трошкова и цијене јаја, што је омогућило да извоз поново крене. 

- Дошло је и до смањења тражње на домаћем тржишту, што је логично за овај период године, тако да смо прошле седмице поново кренули са извозом. Први камион отишао је у једну од фабрика у Хрватској и надамо се да ће посао бити интензивиран током љетних мјесеци, када креће туристичка сезона на приморју, тако да очекујемо пласман робе и у Црну Гору, Сјеверну Македонију, а јављају се и заинтересовани купци из Мађарске, Чешке и Италије - казао је Миличић који сматра да сектор живинарства улази у период стабилизације цијене инпута, захваљујући чему би могло доћи до благог појефтињења јаја у БиХ. 

Навео је да је “Агрекс” као водећа фирма у живинарству у Српској и БиХ крајем прошле године подигла производне капацитете за додатних 30.000 кока носиља, што је такође утицало на стварање услова за извоз.

Миличић наводи да су нову фарму отворили у Шамцу те да је ријеч о узгоју живине која није у традиционалним кавезима, већ се слободно креће по објекту, а тако произведена јаја већ се могу наћи на полицама маркета.

- То је прво такво јаје на тржишту БиХ и идентично је оном домаћем. Убрзано радимо и на отварању још једне такве фарме у коју би већ у мају требало да уселимо између 27.000 и 30.000 кока. План је да сваких пет мјесеци пуштамо у ра­д по једну такву нову фарму до укупног капацитета од пет објеката и 150.000 животиња - казао је Миличић. 

Дозволе

Предраг Миличић каже да БиХ још чека дозволу за извоз конзумних јаја те да на ино-тржиште пласирају искључиво јаја намијењена индустријској производњи.

- У претходне двије године власти БиХ су врло мало радиле на том питању и ми, нажалост, плаћамо данак. Надамо се да ће се власти у Сарајеву позабавити овом темом јер је штета да нас гуше, да нам не помогну да изађемо на то захтјевно европско тржиште. Оптимистично очекујемо да тај посао буде завршен у овој години - казао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана