Јахорина економски форум: У фокусу јачање привредне сарадње

Жељка Кокот
Јахорина економски форум: У фокусу јачање привредне сарадње

Јахорина - Олимпијска љепотица Јахорина угостиће данас и сутра више од 250 еминентних домаћих и страних економиста и привредника, стручњаке, представнике извршне власти Српске и бројне дипломате на првом "Јахорина економском форуму".

Ријеч је о најзначајнијем форуму ове врсте у историји РС, који се састоји од седам занимљивих панела и бројних сусрета на маргинама, који ће омогућити остваривање пословних контаката и развој привредне сарадње.

Форум, који организује Удружење економиста РС SWOT под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, отвориће сједница "Мултиполарни свијет и економија - позиција земаља западног Балкана", на којој ће бити ријечи о положају, позицији и новим захтјевима пред економијама региона и политичарима. Неки од учесника ове дискусије су Додик, члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов те шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Члан Организационог одбора "Јахорина Економског форума" и извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT Саша Грабовац каже да одзив стручњака, учесника и гостију показује да су теме које ће се наћи на дневном реду форума добро одабране, актуелне и врло важне, чак и за мале економије.

- Организовањем форума смо настојали да окупимо на једном мјесту стручњаке, економисте, представнике извршне власти, политичаре, амбасадоре и менаџере са значајним међународним искуством - каже Грабовац и додаје да је циљ форума стављање економских питања и дилема у фокус.

Неке од тема форума су то какав и колики утицај имају земље БРИКС-а на глобалну економију и како се глобалне промјене одражавају на земље западног Балкана, затим како одлуке  држава утичу на привреду, шта привредници мисле о утицају државе на привредна кретања и шта економисти мисле о политици монетарног попуштања, коју спроводе највеће економске силе свијета.

Панелисти и учесници ће разговарати о значају индустрије у креирању укупног друштвеног богатства, о томе да ли постоји успјешан модел економског развоја без развијеног индустријског сектора те како садашњи пад цијена сировина поново мијења поглед на сировине као фактор који утиче на економску стабилност, геополитички положај и безбједност земаља, а учесници ће дискутовати и о будућности и развоју реалног сектора и туристичких потенцијала Српске.

Форум почиње у десет часова и за први дан је планирано шест панела, док ће другог дана, на посљедњем панелу, бити ријечи о неопходним процесима који чекају БиХ током европских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана