Јагма и за прескупу винску амбалажу

Јана Кезић
Јагма и за прескупу винску амбалажу

БАЊАЛУКА - Поскупљење амбалаже и отежана набавка, али и велика улагања у заштиту винове лозе због неповољних временских прилика ове сезоне приморали су домаће винарије да подигну цијене својих производа и до 20 одсто.

Виноградари истичу да је су цијене репроматеријала отишле у небо, а осим тога, до њих није лако доћи јер је криза у Украјини отежала набавку.

- Највећи проблем је доћи до стакла, картона и плутаног џепа, који су основна три материјала. Цијене су абнормално отишле горе, а произвођачи се дословно отимају за боце на тржишту - рекли су у требињској винарији "Вукоје" и додали да су цијене вина у односу на лани више до пет одсто.

Наши људи се, истичу, све више окрећу ка конзумацији домаћих производа па потражње за херцеговачким винима не мањка.

- Произведене количине углавном ће бити продате у БиХ - рекли су у овој винарији.

Слична ситуација је и у требињској винарији "Анђелић", гдје истичу да су цијене вина отишле горе за око 20 одсто у односу на прошлу годину.

- Због ситуације у Украјини цијена амбалаже у БиХ је скочила чак и 80 одсто па смо и ми били приморани да коригујемо цјеновник - рекли су у овој винарији. Додају да је, без обзира на поскупљење, потражња за домаћим винима добра.

- Код нас најчешће купују страни туристи, а "жилавка" и "вранац" су нам најпродаванији - рекли су у овој винарији.

Према ријечима агронома Бранка Анђелића, за виноградаре је ово једна од тежих година.

- Много више је уложено у заштиту и третмани су рађени у краћим интервалима. Понегдје је било и пламењаче и још је незахвално давати икакве прогнозе, али ако се вријеме устабили, очекујемо добар род и квалитет - рекао је Анђелић.

У винарији "Подрум Панић", која винограде има у Доњим Парницама надомак Козарске Дубице, кажу да су ове сезоне у виноградима биле пуне руке посла. Много новца је уложено у заштиту јер су временске прилике тако диктирале.

- Тренутно је у току скидање листа да би виноград био што прозрачнији и да сунце може да дође до грожђа - рекли су у овој винарији.

Због огромног поскупљења репроматеријала и они истичу да размишљају о подизању цијена вина.

- Све је знатно поскупјело, од боце до чепа. Ми још нисмо мијењали цјеновник, али највјероватније ћемо морати, јер нећемо моћи покрити све те трошкове - рекли су у "Подруму Панић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана