Јачање фонда за спасавање економија

Глас Српске
Јачање фонда за спасавање економија

БРИСЕЛ - Земље еврозоне спремне су да ојачају фонд за спасавање економија држава чланица, који тренутно располаже са 440 милијарди евра, закључено је на састанку шефа Еврогрупе Жан-Клода Јункера и министара финансија 17 земаља еврозоне.

Јункер је послије састанка у понедјељак увече у Бриселу рекао да је постигнута сагласност о мјерама које укључују "јачање флексибилности и обима Европског фонда за финансијску стабилност (EFSF)", пренијеле су агенције.

Додао је да ће конкретни приједлози са примјену мјера бити представљени ускоро.

У саопштењу објављеном послије осмочасовног састанка министара финансија ЕУ поздрављена је одлука Међународног монетарног фонда о недавној исплати нове транше финансијске помоћи Грчкој, као и приједлози приватног сектора да доприносе финансирању другог програма помоћи, на чему се већ ради.

Министри су закључили да одговорност за рјешавање кризе лежи на Грчкој, али и признали потребу за ширим приступом и економском политиком окренутој ка будућности. Лидери ЕУ и банке настоје да у план за финансирање потреба Aтине до 2014. године укључе и приватне кредиторе који би требало да добровољно пристану на куповину нових грчких обвезница са дужим роком доспијећа како би био спријечен принудни банкрот те чланице зоне евра.

Ипак, европски министри финансија, као и министри финансија еврозоне, нису донијели дефинитивне закључке о плану за Грчку коју би требало други пут ове године спасавати од банкрота.

Састанак министара протекао је у знаку "аларма" због погоршања финансијске ситуације у Италији. Док су министри разговарали о Грчкој, стизале су вијести о паду цијеле ЕУ на берзи, као и специфично за Италију, поскупљењу осигурања италијанског дуга на међународним тржиштима. Једнако узнемирујуће су и вијести о знатном паду вриједности Уникредит банке и Интеза банке које су веома присутне на западном Балкану.

На европском финансијском тржишту јуче је владала паника јер инвеститори страхују да би Италију и Шпанију могла да задеси дужничка криза.

Пад евра

Евро и европске акције и јуче су појефтинили јер се дужничка криза у периферним чланицама еврозоне погоршава, са изгледима да захвати Италију и Шпанију.

Евро је пао на најнижу вриједност према швајцарском франку, а изгубио је и око један и по одсто пређашње вриједности у односу на јен, те 0,9 одсто у односу на долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана