Извозници грабе ка потпуном опоравку

Данијела Бајић
Извозници грабе ка потпуном опоравку

БАЊАЛУКА - Први знаци опоравка домаће привреде већ су видљиви, о чему свједоче и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) према којима је у протекла два мјесеца из БиХ извезена роба вриједна 1,957 милијарди КМ, што је за 118,87 милиона више у односу на исти период прошле године.

Извоз у јануару ове године, како су истакли у УИО, био је већи за 2,07 одсто, а у фебруару за чак 10,58 одсто у односу на исте мјесеце лани. Према подацима УИО БиХ, у протекла два мјесеца у БиХ је стигла роба из иностранства у вриједности до 2,669 милијарди КМ, што је за 6,5 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Да извозници грабе ка потпуном опоравку, потврђују и подаци Републичког завода за статистику према којима је Република Српска у јануару у спољнотрговинском пословању са иностранством остварила укупан обим робне размјене нешто већи од 338 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била 93,1 одсто.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да се овдашња предузећа опорављају идући у корак са својим иностраним партнерима.

- Опоравак извозно оријентисане привреде почео је још у посљедњем кварталу прошле године, када су земље које су наши најзначајнији спољнотрговински партнери оживјеле своју економију уз поштовање свих прописаних мјера. Најзначајнији спољнотрговински партнери Српске су и даље фирме у Словенији, Аустрији, Италији и Њемачкој - казао је Ћорић.

Одлична вијест је да су они, додаје Ћорић, брзо стали на ноге, јер Српска има релативно малу економију и сваки застој који је био код њих негативно се одразио на овдашња привредна друштва.

- Највише посла ових мјесеци имају предузећа која се баве металопрерадом и дрвопрерадом - нагласио је Ћорић.

Директорица челиначког предузећа “Медитеран инокс”, које се бави производњом металне конструкције, Нада Михајловић истакла је да наруџбе из иностранства редовно стижу, те да успијевају да одговоре на све захтјеве, упркос проблемима са вирусом корона.

- Углавном радимо ограде и настрешнице за партнере из Аустрије, Швајцарске и Њемачке. Није то ни близу како је било прије пандемије, али с обзиром на околности, задовољни смо како посао тече - казала је Михајловићева и додала да уводе нове линије и примају нове раднике.

Директор предузећа “Дрвопродекс” Бањалука Дарко Партало истакао је да се ситуације почела поправљати још у јесен прошле године.

- Уз додатни труд, вратили смо се на промет и пословање прије појаве вируса корона. Потражња за нашим производима, тачније паркетима, у претходна два мјесеца је била чак и нешто већа у односу на исти период прошле године - казао је Партало.

Индиректни порези

Да се ситуација у привреди стабилизује, говори и чињеница да је у фебруару ове године УИО БиХ прикупио 619 милион КМ индиректних пореза. Како су истакли у УИО, у фебруару прошле године прикупљено је само два милиона КМ више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана