Извозимо у Италију, а увозимо из Русије

Марина Чигоја
Извозимо у Италију, а увозимо из Русије

Бањалука - Главни извозни партнер Републике Српске у прва три мјесеца ове године била је Италија у коју је у овом периоду Српска извезла робу вриједну 47,6 милиона евра, док је главни увозни партнер била Русија из које је увезена роба вриједна 120,1 милион евра.

Према подацима Завода за статистику РС, најзначајнији извозни партнери одмах послије Италије били су Србија у коју је извезена роба вриједна 44,6 милиона евра, те Хрватска у коју је извезена роба вриједна 34,4 милиона евра.

Најмањи извоз, свега 420.000 евра, Република Српска остварила је са Русијом, затим слиједи Кина у којој је Српска остварила мало већу вриједност извезене робе и то 517.000 евра, те Румунија у коју је извезена роба у вриједности нешто већој од милион евра.

Када је у питању увоз, најзначајнији партнер Српске, осим Русије, је Србија са увозом од 79,5 милиона евра, те Италија са 41,9 милиона евра.

Најмањи увоз у РС имала је Црна Гора, око два милиона, те Турска око 3,5 милиона евра.

Највећи дефицит Српска је остварила у размјени са Русијом, Кином и Румунијом. Покривеност увоза извозом са Русијом износи свега 0,3 одсто.

С друге стране, Српска је у прва три мјесеца ове године остварила суфицит у трговини са Црном Гором, Словачком, Хрватском, Италијом и Aустријом.

Највећа вриједност у увозу остварена је при увозу минералних горива и мазива и износила је 168,9 милиона евра, док је највише извезено разних готових производа и то у вриједности од 60 милиона евра.

Више од половине укупне размјене Републике Српске чине земље чланице Европске уније. Тако је укупан извоз РС у ЕУ износио 160,6 милиона евра, док је увоз износио 188,6 милиона евра. Са земљама CEFTA, Српска је остварила извоз вриједан 97,6 милиона евра, док је увоз из ових земаља износио 115 милиона евра.

Покривеност

Према подацима Завода за статистику РС укупан извоз РС у првом кварталу ове године износио је 272,9 милиона евра, док је увоз износио 515 милиона евра.

- Покривеност увоза извозом износила је 23 одсто - показују подаци Завода.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана