Извозићемо само мед и рибу

Јелена Бјелица
Извозићемо само мед и рибу

Бањалука - Послије уласка Хрватске у Европску унију из БиХ ће у ову земљу моћи да се извози само мед, риба и рибљи производи, рекао је директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба.

- Послаћемо данас упитник у Даблин да дођу њихови инспектори Канцеларије за храну и ветеринарство (ФВО) који би требало да утврде да ли БиХ испуњава услове за извоз у ЕУ. Направљен је акциони план за отклањање недостатака код меса од перади и јаја. Када они буду отклоњени, послаћемо захтјев да инспектори ФВО утврде да ли ће ови производи моћи да се извозе - истакао је Калаба.

Представници пољопривредних произвођача у Српској су огорчени јер се на вријеме нису ускладили стандарди са захтјевима Европске уније.

Мљекари се још надају да ће млијеко ипак моћи да се извози у Хрватску и ЕУ.

- Наше млијеко је високог квалитета и све је усклађено са нормативима ЕУ. Нема разлога да нам забране извоз. Уколико се то деси, посљедице ће бити катастрофалне, јер се из БиХ у Хрватску највише извозило млијеко - рекао је предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да је одавно требало да се ради на усаглашавању законских аката са ЕУ, припремању граничних прелаза, кланица и прерађивачких капацитета.

- Тек посљедњих неколико мјесеци нешто је почело да се ради о том питању и требаће још доста времена да се усагласе. Нажалост, и сада смо далеко већи увозници стоке и пољопривредних производа и то увелико нарушава наш унутрашњи пољопривредни биланс. Када нам 1. јула забране извоз у Хрватску, стање ће бити још горе - казао је Маринковић.

Додао је да се извоз мора окренути ка осталим земљама чланицама CEFTA споразума.

- Ипак, прије свега морамо се окренути сами себи, појачати контролу на границама и не дозволити прекомјеран увоз за производе који се код нас производе - нагласио је Маринковић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Мишо Маљчић је истакао да се месо и жива стока већ одавно не извози у Хрватску због неусклађених критеријума.

- Прасад не можемо да извозимо, јер се вакцинишу на свињску кугу. Осим тога, наше кланице немају извознички број да могу да извозе у ЕУ - казао је Маљчић.

Према подацима Привредне коморе РС, Хрватска се налази на трећем мјесту по вриједности извоза из Српске.

- Хрватска је на нивоу БиХ најзначајнији партнер у CEFTA региону. Укупна вриједност извоза Републике Српске у Хрватску у прошлој години износила је 320.170.000 КМ, или 13,5 одсто укупног извоза Српске - наводи се у анализи Привредне коморе РС.

Сертификат

Калаба је истакао да су сертификати које издаје Канцеларија за ветеринарство БиХ усклађени са европским стандардима, тако да би извоз меда из БиХ у земље ЕУ могао почети одмах, али он зависи искључиво од произвођача.

Директор Сектора привреде Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић рекао је да је прошле године из БиХ извезено меда у вриједности око 17.000 КМ, док је увоз износио око 2,3 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана