Извозе 30 тона цигарета у Србију

Милка Милуновић
Извозе 30 тона цигарета у Србију

БAЊA ЛУКA - Фабрика дувана Бања Лука успјешно ради и договорили смо да извеземо 30 тона цигарета за тржиште Србије. То је велики пословни успјех, поготово сада, када економска криза има негативне посљедице на рад комплетне привреде РС и региона.

Изјавио је ово "Гласу Српске" генерални директор Фабрике дувана Бања Лука Дубравко Прстојевић, напомињући да фабрика ради пуним капацитетима како би се реализовала договорена производња.

- Фабрика дувана послије успјешне приватизације биљежи  стални раст производње. Имамо препознатљив бренд на тржишту. Радници имају редовне плате и минималац износи 205 марака, што је много већи износ у односу на комплетну привреду, гдје је минималан лични доходак 135 марака. Запослено је 356 радника - рекао је Прстојевић. 

У билансу успјеха који је радила ревизорска кућа "Вралаудит" и који третира пословање "Фабрике дувана" у прошлој години  наведено је да су приходи износили 12.930.942 марака, док је акционарски капитал износио је 7.060.394 марака. Прстојевић наводи да су ово изузетно похвални пословни резултати.

Продаја 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана извршена је у јулу 2006. године. Уговор о продаји капитала закључен је 27. септембра 2006. године са предузећем" Aнтонић трејд" из Лакташа.

Фабрика је продата за нешто више од 2.000.000 марака. Купац је у приватизацији преузео обавезу да у првој години уложи 3.000.000 марака, у другој години 1.800.000 марака, а у трећој години 850.000 марака. Купац се обавезао да задржи број радника и да повећа обим производње за око 25 одсто.

Прстојевић каже да нема говора о томе да предузеће има било каквих проблема у раду.

- Нетачне су приче које се ових дана могу чути у јавности да бањалучку Фабрику дувана од Aнтонића ових дана преузима преко берзе познати дувански бос Станко Суботић-Цане ни Дуванска индустрија "Филип Морис" - изјавио је на крају Прстојевић.

Берза

Према посљедњем извјештају о трговању на Бањалучкој брези, вриједност акција у Фабрици дувана опала је за 11,11 одсто. У Комисији за хартије од вриједности РС наводе да би пад вриједности берзанског индекса могао значити да ће доћи до промјене у структури власништва у овом предузећу.

Прстојевић категорички одбацује ову могућност, додајући да мали акционари имају имају мањински удио, односно до 5 одсто акција, тако да евентуални пад вриједности акција на берзи не може се негативно одразити на пословање фабрике, ни на промјену власника.                                                                     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана