Извоз житарица и брашна скочио за 50 милиона

Жељка Домазет
Извоз житарица и брашна скочио за 50 милиона

Сарајево - Из БиХ у Турску лани је извезено житарица и брашна у вриједности од 65 милиона марака, што је за око 50 милиона више у односу на претходни период, због чега је турско тржиште међу најперспективнијим за домаће произвођаче.

Закључено је то на јучерашњем састанку министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића са произвођачима и главним извозницима житарица и брашна из БиХ.

- Највише житарица и производа од житарица се извози у Турску, практично 95 одсто. У 2016. години резултати су били одлични и биљежимо повећање извоза житарица у Турску са 12.000 тона на 70.000 или 80.000 тона. Извоз брашна је са 4.000 тона скочио на 70.000 тона, што је повећање за 16 пута. У новчаном износу то је за обје ове категорије повећање са 15 или 16 милиона на близу 65 милиона КМ. Ово су завидни резултати без обзира на проблеме - рекао је Шаровић истакавши да је намјера БиХ да аранжман са Турском, али и са другим земљама, буде дугорочан.

Додао је да се тежи томе да, поред домаћих сировина, буду обезбијеђене житарице из земаља ЦЕФТА, те да се оне прерађују у домаћим млиновима. На тај начин би било обезбијеђено домаће поријекло и омогућен извоз у Турску и неке друге земље.

На састанку је наглашено да су провјере домаћих извозника од стране турске инспекције корисне како би биле спријечене малверзације, попут оних које су се дешавале при извозу меса.

- Турска ће кроз измјене споразума о спољној трговини настојати да ово питање стави на сто. Намјера нам је да овај извозни аранжман има бољу перспективу него прошле године и да резултати буду још бољи - рекао је Шаровић.

Богдан Мирковић из бијељинског "Житопромета" казао је да ова компанија, као један од највећих извозника млинских прерађевина у Турску, жели да сагледа извозне шансе комплетне млинско-прерађивачке индустрије.

- Турска чини 95 одсто извоза, али нас занимају и друге могућности даљег пласмана наших прерађевина и у неке земље Азије и Сјеверне Африке - рекао је Мирковић.

Директор "Класа" Нихад Имшировић истакао је да се ствара позитиван пословни и извозни амбијент.

- Настојаћемо да искористимо перспективе и допринесемо уређењу законске регулативе, да из овог споразума добијемо најбоље - рекао је Имшировић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже да је став свих учесника састанка да је важно појачати контроле код издавања докумената како би извоз у Турску био сачуван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана