Извоз већи за 17,5 а увоз за 19 одсто

Марина Чигоја
Извоз већи за 17,5 а увоз за 19 одсто

БAЊAЛУКA - Република Српска у првом кварталу ове године повећала је извоз за 17,5 одсто у односу на исти период 2010. године, док је увоз повећан за 19,3 одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

Обим робне размјене Српске са иностранством у првом кварталу ове године износио је више од 1,5 милијарди марака, од чега се на извоз односило 579,4 милиона, а на увоз 970,5 милиона марака.

- Спољнотрговински дефицит у прва три мјесеца ове године износио је 391,1 милион марака, док је покривеност увоза извозом била 59,7 одсто - истиче се у извјештају Завода за статистику РС.

Највећи обим робне размјене Република Српска као и до сада остварила је са Русијом, Србијом, Италијом, Хрватском и Словенијом.

Економисти истичу да је Српској потребан много већи раст извоза јер је, према њиховом мишљењу, са оваквим помацима потребно много времена да би се спољнотрговински дефицит РС смањио.

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац каже да је РС протеклих мјесеци имала значајно бржи раст извоза, док је увоз мање растао или стагнирао.

- Ипак, нешто већи раст увоза у односу на извоз не мора неминовно да значи лоше стање, поготово ако се увозе машине и високо технолошка роба која ће послужити за даље повећање продуктивности - истакао је Грабовац.

Извоз Српске највише је повећан у области вађења руда и камена и то за 168 одсто и снабдијевању водом, канализацији, управљању отпадом и дјелатностима санације животне средине за 95 одсто. У овим областима је дошло и до највишег повећања увоза.

У првом кварталу ове у односу на исти период прошле године Република Српска је повећала и извоз у земље CEFA и то за 21 одсто, док је увоз из ових земаља у РС повећан за шест одсто.

Подстицај извоза

Влада РС разматрала је јуче Информацију о коришћењу средстава додијељених по Јавном позиву за суфинансирање подстицаја извоза за 2010. годину у којој је наведено да је од 2007. до 2010. године по Јавном позиву и одлукама Владе РС за подстицај извоза додијељено 35,3 милиона за 766 предузећа.

- У 2010. години по Јавном позиву додијељено је 11 милиона марака за 213 предузећа која запошљавају 17.499 радника - казао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић и додао да резултати ових мјера на узорку од 92 одсто предузећа показују да је дошло до повећања извоза у односу на 2009. годину за 22 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана