Извоз у Турску 238 милиона КМ, од тога “Бимал” 58 милиона КМ

Срна
Извоз у Турску 238 милиона КМ, од тога “Бимал” 58 милиона КМ

Сарајево - Извоз производа из БиХ у Турску у прошлој години износио је око 238 милиона КМ, док је увоз био око 508 милиона КМ, а данашњи сусрети представника агро-индустријског сектора двије земље представља прилику да се спољнотрговинска размјена додатно ојача - изјавио је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић.

Бојић је новинарима рекао да покривеност увоза извозом са Турском износи 46,16 одсто, и да ће настојати да представницима агро-индустријског сектора турске регије Чанакале представи све могућности инвестиција у БиХ.

Он је навео да је протекле године забиљежен раст спољнотрговинске размјене, посебно у агро-индустријском секору за око 20 одсто, те да се посебно биљежи раст извоза месних прерађевина, меса, уља и других производа животињског и биљног поријекла.

Бојић је рекао да међу компанијама из БиХ које имају добар пласман на турском тржишту предњачи “Бимал” из Брчког, чији се извоз на годишњем нивоу креће око 58 милиона КМ, али и да има много других фирми које су заинтересоване за то тржиште.

Као примјер, он је навео корпорацију “Станић”, која намјерава да из БиХ у Турску извози сокове.

Предсједник Извршног одбора Робне берзе регије Чанакале Сефер Каја Узун рекао је да су привредници из Турске током четвородневне посјете БиХ имали различите сусрете током којих су показали заинтересованост за сарадњу са привредним субјектима из БиХ.

“Већ вршимо припреме за сајам турских производа, који ће бити одржан у мају у Сарајеву. Надам се да ћемо данас оснажити сарадњу и имати плодове данашњег рада”, додао је предсједник Извршног одбора Робне берзе регије Чанакале.

Помоћник управе компаније “Бимал” Брчко Шевал Суљкановић рекао је да извоз пољопривредних прерађевина из БиХ у Турску има повољан статус због бројних олакшица.

“жБималж је створио претпоставку и има добру сарадњу са турским привредницима и надамо се да ћемо повећати извоз, али и да ће турски привредници инвестирати на нашем тржишту. Наш извоз на турско тржиште креће се око 25 до 30 милиона евра, и то углавном уља и сачме”, навео је Суљкановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана