Извоз у Русију јача пољопривреду Српске

Милијана Латиновић
Извоз у Русију јача пољопривреду Српске

Бањалука - Повећање извоза свјежег воћа у Руску Федерацију за 14 милиона марака у прошлој години допринијело је побољшању стања у спољнотрговинској размјени Српске.

На основу анализе Привредне коморе РС, извоз хране, пића и дувана лани је износио око 233 милиона, а увоз око 766 милиона марака, те је покривеност увоза извозом била 30 одсто. Анализа показује да је у прошлој години настављен вишегодишњи тренд позитивних показатеља у спољнотрговинској размјени Српске.

- Позитивна кретања у производњи пића и дувана допринијела су позитивном стању у овом сектору, али је и даље присутан велики увоз пива, природне и минералне воде - наведено је у Анализи Привредне коморе РС.

Анализом је утврђено да је највећи извоз остварен код воћа и то највише свјежих јабука, крушака и дуња.

- Највише је увезено меса свих врста, месних прерађевина, затим кукуруза, пшенице и колача - наведено је у Анализи Привредне коморе РС.

Највише се извозило у Србију, Италију, Црну Гору, Руску Федерацију и Хрватску, док је највише увезено из Србије, Бразила, Хрватске, Њемачке и Мађарске.

Почетком ове године Хрватска и друге земље Европске уније затражиле су примјену принципа "традиционалне трговине", што би значило укидање царина на увоз производа из Хрватске. 

Став Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС јесте да би примјена принципа "традиционалне трговине" негативно утицала на домаћу производњу.

- Примјена овог принципа довела би до потпуног гашења појединих грана привређивања, прије свега у сектору мљекарства, а негативни ефекти одразили би се и у другим секторима производње хране, пића и дувана - истакли су у Министарству.

Подсјећају да би "традиционална трговина" негативно утицала и на рурални развој, али и смањење прилива новца у буџете свих институција у Српској.

Укидању царина на штету домаће производње оштро се противе и пољопривредници у Српској, који не желе пристати на притиске из Брисела да БиХ отвори своје границе у потпуности. 

- То би довело до потпуног слома наше пољопривреде. Наша порука Бриселу је да они подстицаје које су намијенили нама дају Хрватској и јачају њихову пољопривреду, а ми ћемо засукати рукаве као и до сада и јачати нашу производњу - рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Додаје да је за домаће произвођаче и уопште спољнотрговинску размјену Српске веома значајно што воће, највише из регије Поткозарја, иде на тржиште Руске Федерације, те да вјерује да ће та сарадња бити настављена и у будуће.

Произвођачи

Савез удружења пољопривредних произвођача РС упутио је у четвртак захтјев предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу у којем траже да заштити интересе властите пољопривреде кроз непотписивање прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Спољнотрговинска размјена најзначајнијих производа у 2015. години

Назив производа         Извоз  Увоз  

Бисквит, колачи            28,7    53,3

Месо (све врсте)             4,3    71,0

Кукуруз                          10,9    59,8

Чоколада                       22,6    42,3     

Воће и језграсти            41,6     21,1

плодови

Пшеница                        2,4      47,7

Пиво                               0,4      42,8

Шећер и сахароза          24,9     14,2

Месне прерађевине        0,0     34,4

Вода                               6,0     21,8

Млијеко и

млијечни производи      17,1   7,8

(Увоз и извоз у прошлој години изражени у процентима)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана