Извоз у 2010. години повећан за 32 одсто

Марина Чигоја
Извоз у 2010. години повећан за 32 одсто

БAЊAЛУКA - Укупна робна размјена Републике Српске са иностранством за десет мјесеци ове године достигла је 2,6 милијарди евра, од чега се на извоз односи 919 милиона, а на увоз 1,69 милијарди марака. Извоз је у овом периоду повећан за скоро 32, а увоз за 13 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС, спољнотрговински дефицит у овој години износио је 1,5 милијарди марака, а покривеност увоза извозом била је 54,4 одсто.

- Извоз је за десет мјесеци ове године повећан за 31,8 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз повећан за 12,9 одсто - наведено је у извјештају Завода.

Највише је извезено производа прерађивачке индустрије, електричне енергије и пољопривредних производа, те у области рибарства, лова и шумарства, те вађења руда и камена.

- Највећи увоз остварен је у прерађивачкој индустрији, вађењу руда и камена, те области пољопривреде, лова и шумарства - наведено је у извјештају Завода за статистику.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица сматра да је раст извоза јасан знак побољшања стања у привреди.

Он додаје да Република Српска има могућност да побољша производњу, прије свега у агроиндустрији, која има и највеће резерве.

- Ово је област која би додатно могла да побољша структуру извоза Српске. Раст извоза је јако позитиван показатељ и сматрам да би прави успјех био да се овај однос покривености увоза извозом настави и идуће године. Ови резултати су повољнији у односу на било коју земљу у окружењу - истакао је Вукмирица.

Највеће учешће у спољнотрговинској размјени са Републиком Српском има Србија.

- Најзначајнији спољнотрговински партнери Српске су и Русија, Италија, Хрватска, Њемачка, Словенија, Aустрија и Швајцарска - наведено је у извјештају Завода.

Када су у питању земље спољнотрговински партнери РС, Вукмирица каже да би се трговинска сарадња могла знатно побољшати са Црном Гором.

-             Они су значајни потрошачи пољопривредних производа, а Република Српска може да учествује у снабдијевању црногорског тржишта управо са овим производима - рекао је Вукмирица.

CEFTA

Када се ради о спољнотрговинској размјени Републике Српске са земљама CEFTA, за десет мјесеци ове године увоз је повећан за 14, а извоз за 31 одсто у односу на исти период лани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана