Извоз у 2010. години повећан за 31,4 одсто

Драгана Келеч
Извоз у 2010. години повећан за 31,4 одсто

БAЊA ЛУКA - Извоз производа из Републике Српске у четири мјесеца ове године повећан је за 31,4 одсто у односу на исти период лани, док је увоз повећан за тек 3,6 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Спољнотрговинска размјена Српске са иностранством од јануара до априла ове године, наводе из Завода, износи 1,8 милијарди марака, од чега се на извоз односе 674 милиона, а на увоз 1,1 милијарда марака. Спољнотрговински дефицит за овај период износи 455 милиона марака.

Предсједник подручне Привредне коморе Бијељина Михајло Видић рекао је да је раст извоза за 31,4 одсто веома значајан за цијелу привреду РС.

- Сваки раст и већи проценат вриједности извоза има низ позитивних тенденција, јер утиче на смањење спољнотрговинског дефицита и бољу сарадњу измећу РС и осталих земаља. Позитивни ефекат овога требало би да буде и бољи проток робе у будућем периоду - нагласио је Видић.

Од почетка ове године у укупној структури извоза највише су учествовали енергија, храна, животиње, те пиће и дуван, а у структури увоза минерална горива и мазива, храна и животиње и хемијски производи.

Видић каже да, без обзира на богате енергетске потенцијале и велико учешће енергије у структури извоза, већу пажњу треба посветити и пласирању других производа на инострано тржиште.

Према подацима Завода за статистику РС, од јануара до априла ове године највише робе извезено је у Србију, Русију, Италију и Хрватску, док је увезено из Србије, Русије и Италије.

- Иако је значајно то што РС већ годинама као најзначајније трговинске партнере има земље региона, Србију и Хрватску, па и велику економску силу каква је Русија, у будућем периоду требало би се базирати на проналажењу нових извозних тржишта - рекао је Видић и додао да се на овај начин омогућава већа трговинска сарадња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана