Извоз топ пет фирми 632 милиона марака

Марина Чигоја
Извоз топ пет фирми 632 милиона марака

Бањалука - Највећи извозници из РС у прошлој години били су "Оптима група из Бањалуке, "Алумина" из Зворника, "Спортек" из Котор Вароша, "Електропривреда РС" и "Комерц-мали" из Прњавора.

Укупна вриједност извоза ових пет предузећа, према подацима Привредне коморе РС, лани је износила 632,77 милиона КМ.

Највећи извозник из РС је "Оптима група", у склопу које послују Рафинерија нафте Брод, Рафинерија уља Модрича и ланац бензинских пумпи "Нестро петрол", а која је лани остварила извоз од 258,05 милиона марака. Одмах иза "Оптима групе" нашла се "Алумина" која је извезла робу вриједну 148,41 милиона КМ. На трећем мјесту налази се Творница обуће "Спортек" која је лани извезла робу вриједну 77,86 милиона КМ. Међу топ пет извозника су и "Електропривреда РС" са извозом од 74,98 милиона, те "Комерц-мали" које је остварило извоз од 73,46 милиона марака.

Највећа извозна тржишта за фирме из РС су земље ЕУ и бивше Југославије.

У "Алумини" кажу да су лани остварили позитиван финансијски резултат, а да је тренд профитабилног пословања настављен и у 2014. години. Истичу да је дио тог профита у протеклом периоду служио за инвестирање првенствено за реконструкцију још једног котла за рад на угаљ, док је дио намијењен за измирење претходних обавеза које је фабрика имала.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана