Извоз тањи вишак меса

Милијана Латиновић
Извоз тањи вишак меса

БАЊАЛУКА - БиХ наставља пласман меса у Турску, а први камиони два нова извозника, од којих је један из Републике Српске, требало би већ идуће седмице да крену ка тамошњем тржишту.

Истакао је то министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац додавши да су представници турске компаније “Тарекс” склопили уговоре о увозу меса из БиХ са фирмама “ЗП-комерц” Бијељина и “Шишовић” из Ракитног.

- На основу тих уговора наставља се аранжман са Турском. Њихови инспектори већ су на терену, тако да се прве испоруке у Турску очекују током наредне седмице - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да се захтјев према турској страни односио на повећање броја коопераната, имајући у виду значај наставка и унапређења извоза из аспекта примарних циљева поштовања међународних уговора и обавеза БиХ и отварања нових тржишта.

Кошарац је изразио наду да ће у предстојећем периоду у посао са Турском бити укључен већи број домаћих компанија које се баве клаоничарском дјелатношћу и које су сертификоване од Турске, при чему ће се инсистирати на откупу примарне домаће производње.

- Од почетка мандата заговарам равноправну заступљеност и укљученост компанија из Српске и ФБиХ у посао извоза меса на турско тржиште. Чврсто сам опредијељен за истрајност у таквој политици, јер је апсолутно неприхватљива претходна пракса у којој су појединци имали повлашћен положај и остваривали монопол на тржишту - рекао је Кошарац.

Директор предузећа “ЗП-комерц” Љубиша Росић рекао је за “Глас Српске” да је та фирма потписала уговор са турским партнером према којем је планиран пласман 500 тона говедине.

- Први камион са око 100 тона требало би већ наредне седмице да крене ка Турској. Највећи проблем у пласману у Турску било је одгођено плаћање од 45 дана, али смо успјели постићи договор да нам ипак буде плаћено у року од седам дана након испоруке. Ако све буде како треба, ми ћемо тај уговор продужити за извоз још 600 тона - рекао је Росић и додао да је план да у Турску иде 2.200 тона меса, пола из Српске, пола из ФБиХ.

Росић је казао да ће пласман у Турску, уколико све протекне без проблема, растеретити домаће произвођаче и кланичаре тржишних вишкова.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за седам мјесеци ове године БиХ је извезла говеђе и свињско месо у вриједности од 8,6 милиона марака, од чега се на пласман говедине у Турску односи 7,6 милиона КМ.

Квоте

Планиране квоте извоза меса у Турску за БиХ су око 3.000 тона, а БиХ је од турске стране затражила повећање за око 2.000 тона, што би значајно повећало робну размјену између двије земље и домаћим произвођачима омогућило већи пласман робе.

- Извоз меса у Турску посебно је значајан у условима актуелне епидемиолошке ситуације и борбе са посљедицама вируса корона на укупни пољопривредни сектор, узимајући у обзир остварене вишкове у производњи и смањену потрошњу - рекао је Сташа Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана