Извоз Српске већи за 16 одсто

Глас Српске
Извоз Српске већи за 16 одсто

БAЊAЛУКA - Република Српска је у првом полугодишту ове године извезла робу вриједну 1,23 милијарде КМ, што је за 16 одсто више него у истом периоду прошле године.

Рекла је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић, пренијеле су агенције.

Она је истакла да је за шест мјесеци ове године остварен увоз од 2,12 милијарди КМ, што је за 15,8 одсто више него у истом периоду 2010. године.

- РС је у првом полугодишту остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 3,35 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом била 57,8 одсто - рекла је Чичковићева.

РС је највише робе - у вриједности 200 милиона КМ, извезла у Србију, те у Италију гдје је остварена вриједност извоза била 186 милиона КМ.

У првом полугодишту Српска је највише робе у вриједности 582 милиона КМ увезла из Русије, те 377 милиона КМ вриједности робе из Србије.

Највеће учешће у извозу имају нафтна уља и уља добијена од битуменских минерала, која чине 12,7 одсто од укупне вриједности полугодишњег извоза, а у увозу највише, 27 одсто заузимају нафта и сирова уља.

Чичковићева је истакла да је укупан број запослених радника у индустрији РС у првом полугодишту ове године мањи је за 1,3 одсто него у истом периоду прошле године.

До пада броја запослених од 2,3 одсто у овом периоду дошло је у прерађивачкој индустрији.

У вађењу руда и камена у првом полугодишту ове године регистрован је раст запослених од 3,6 одсто. Раст запослених од 1,4 одсто регистрован је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом.

Раст БДП

Чичковићева је истакла да је бруто домаћи производ (БДП) РС у прошлој години износио 8,3 милијарди КМ и у односу на 2009. годину реално је већи за 0,8 одсто.

- БДП по глави становника за прошлу годину износио је 5.797 КМ, рекла је она.

У структури БДП-а најзначајније учешће има трговина са 12,4 одсто, затим пољопривреда са 10,7 одсто, државна управа, одбрана и обавезно социјално осигурање са 9,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана