Извоз РС расте брже од увоза

Тања Шикањић
Извоз РС расте брже од увоза

БAЊAЛУКA - Извоз Републике Српске у првих пет мјесеци ове године повећан је у односу на исти период лани за 16,8 одсто, док је увоз у истом периоду повећан за 10,6 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

- У првих пет мјесеци ове године обим робне размјене Републике Српске са иностранством је износио 2,6 милијарди КМ, од чега се на извоз односило милијарду марака, а на увоз 1,6 милијарди КМ - наводи се у извјештају Завода.

Спољнотрговински дефицит Српске у овом периоду износио је 659 милиона марака, док је покривеност увоза извозом била 60,3 одсто.

Највећи извоз, али и увоз, Српска је остварила у области прерађивачке индустрије.

Обим извоза у овој области у првих пет мјесеци ове године је износио 792.637 КМ, док је у истом периоду увоз износио 1,1 милиона КМ.

Највеће учешће у обиму робне размјене са Српском имају Србија, Русија, Италија, Хрватска, Словенија и Њемачка.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић је оцијенио да је од великог значаја то што је раст увоза био бржи од раста извоза, али је додао да би укупан обим извоза морао да буде много већи.

- Укупан обим извоза и даље мора да се повећава, а може се очекивати да ће извоз у сљедећем периоду бити све бољи, јер су домаћи привредници уговорили послове са привредницима из Русије, којима ће у сљедећем периоду почети испоручивати свјеже воће и поврће - истакао је Видић.

Он је додао да би се значајнији пласман домаћих производа на иностраном тржишту могао очекивати и у области прерађивачке индустрије.

- Тржиште БиХ, односно РС је тијесно и не задовољава ни проширење производње, ни производних капацитета, уколико се не омогући већи извоз домаћих производа - додао је Видић.

Он је додао да је у том смислу неопходно стимулисати извозне фирме, да би покривеност увоза извозом била што већа.

- Прошле године та покривеност је износила 48 одсто, почетком ове године 58, а сада износи више од 60, што је позитиван помак, али је потребно радити на томе да покривеност достигне 80 процената, као што је то било у годинама прије рата - истакао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана