Извоз рибе из Српске дупло већи од увоза

Тања Шикањић
Извоз рибе из Српске дупло већи од увоза

БAЊAЛУКA - Република Српска је у првом полугодишту извезла 848.619 килограма рибе у вриједности већој од четири милиона марака, што је скоро дупло више у односу на вриједност увезене рибе.

Према подацима Министарства трговине и туризма РС, вриједност рибе која је из РС у првих шест мјесеци ове године извезена износи 4.029.251 КМ, док је вриједност увезене рибе у истом периоду износила 2.366.462 марака.

Према подацима Министарства, из Српске је највише извезено свјеже пастрмке, у вриједности 2.520.660 марака.

- Осим свјеже пастрмке, у највећој вриједности, односно 620.388 КМ, извезено је смрзнуте пастрмке, затим живог шарана, којег је извезено 130.750 килограма у вриједности од 419.359 марака - навели су у Министарству.

Да је риба један од ријетких производа, код којих Српска биљежи већи извоз од увоза, потврдили су и у предузећима која се баве производњом и прерадом рибе у РС, гдје су истакли да из године у годину остварују све већи извоз на европско тржиште и у земље региона.

У "Тропик рибарству", које извози више од 50 одсто од укупног извоза рибе из БиХ, рекли су да највеће количине рибе пласирају на тржишта Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније, Румуније, Италије и Њемачке.

- Из године у годину извозимо све веће количине калифорнијске пастрмке коју узгајамо - навели су у овом предузећу.

Потражњом рибе задовољни су и у "Бутрекс рибарству" из Требиња, једном од највећих домаћих извозника рибе, гдје додају да су ове године планирали производњу 700 тона рибе, које ће извести у земље окружења.

- Потражња је све боља, тако да ћемо ове године успјети да извеземо свих 700 тона рибе колико смо планирали произвести - истакао је директор "Бутрекс рибарства" Вељко Буђен.

Он је додао да, иако имају капацитете за дупло већу производњу, ове године због лоших временских прилика неће моћи да произведу више од 700 тона рибе.

Подстицаји

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде и рибарства Славко Стевановић је истакао да је рибарство у Српској једна од најзначајнијих грана привређивања када је у питању извоз.

- Међутим, позиција домаћег рибарства је током посљедњих година ослабљена због недовољних подстицаја који су знатно мањи у односу на земље у окружењу - истакао је Стевановић и додао да би подстицаји требало да буду бар приближни висини подстицаја у Србији и Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана