Извоз расте на крилима обуће

Марина Чигоја
Извоз расте на крилима обуће

Бањалука - Индустрија текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ забиљежила је позитивне помаке у првом кварталу ове године повећавши извоз за шест одсто, док је увоз благо смањен.

Према подацима Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, увоз који је остварио овај сектор у првом кварталу је вриједио 430,97 милиона марака и мањи је за 0,4 одсто у односу на исти период лани. Извоз је истовремено порастао за 6,06 одсто на 319,13 милиона, а покривеност увоза извозом повећана је са 69,54 одсто у првом кварталу 2014. на садашњих 74,05 одсто. Најзначајнији извозни производ била је обућа, чији је извоз достигао вриједност од 160,9 милиона КМ, а њено учешће највеће је и у увозу.

У СТК БиХ су истакли да је производња у овој индустрији углавном базирана на лон пословима за иностране партнере. Они се односе на услуге шивања, кројења, дораде, монтаже, са врло малим учешћем израде властитих производа, а највећим дијелом је организована у малим и средњим предузећима која броје од 50 до 200 радника.

- И поред тога што је увозно зависна у погледу увоза репроматеријала који се углавном не производе у БиХ и упркос томе што доминантно мјесто заузима унутрашња дорада и обрада, ова грана привреде већ неколико година узастопно биљежи веома добре извозне резултате. У укупној спољнотрговинској размјени БиХ индустрија текстила, одјеће, коже и обуће је значајно заступљена - казали су у СТК.

У СТК кажу да овај сектор има потенцијал за ширење, с обзиром на традицију, искуство, квалификовану радну снагу, али и могућност проширења производних капацитета.

- Искусна и квалификована радна снага, близина тржишта западне и источне Европе и кратки рокови испоруке су потенцијали који привлаче међународне компаније да дио свог пословања пребаце у БиХ - навели су у СТК.

Директор Фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић каже да у обућарству углавном постоји само унутрашња обрада.

- То је продаја голог рада, што није добро. Мора се радити на стварању услова за виши облик производње јер услови за то постоје. Нама инострани партнер пошаље репроматеријал у који ми уградимо само свој рад и тај рад продајемо. Имамо добру базу, вриједне раднике и повољнији географски положај од других држава у транзицији, али је проблем што се у друштву нико озбиљно не бави проналажењем могућности да се све то што посједујемо претвори у истинску производњу - истакао је Пазуревић, наводећи да се мора покренути нова привредна дјелатност, која би обухватила производњу коже, ђонова и других компоненти за готов производ.

Најзначајнији извозни производи (милиона КМ)

 

- обућа       160,9

- одјећа и прибор за одјећу, осим плетених или хекланих  61,7

- одјећа и прибор за одјећу, плетени или хеклани     29,6

- сирова, ситна и крупна кожа        23,3 

- производи од коже     12,3

 

Најзначајнији увозни производи (милиона КМ)

 

- обућа       92

- сирова, ситна и крупна кожа        76,4

- одјећа и прибор за одјећу, осим плетених или хекланих 42,6

- текстилне тканине       41,4

- одјећа и прибор за одјећу, плетени или хеклани     32,2

 

Највећи извозни партнери (милиона КМ)

Италија      116,7

Њемачка    62,6

Аустрија    43,9

Словенија  15

Француска 8,6

 

Најзначајнији увозни партнери (милиона КМ)

Италија      96,7

Њемачка    68,3

Турска       32,4

Србија        14,9

Словенија  8,6

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана