Извоз повећан за трећину

Никола Лугић
Извоз повећан за трећину

БAЊAЛУКA - Извоз Републике Српске у прошлој години у односу на годину раније повећан је за трећину, а покривеност увоза извозом била је 53,7 одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

Укупна робна размјена Српске са иностранством у прошлој години износила је око 6,2 милијарде марака, од чега на извоз отпадају 2,2 милијарде, а на увоз око четири милијарде марака.

- Спољнотрговински дефицит прошле године износио је око 1,8 милијарди марака - подаци су Завода.

Извоз у 2010. години повећан је за 30,2 одсто у односу на годину прије, док је увоз био већи за 13,6 одсто.

- Највећи помак у извозу остварен је у области пољопривреде, лова и шумарства, у прерађивачкој индустрији, те у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом - подаци су Завода.

У пољопривреди прошле године остварен је извоз од око 85 милиона марака, што је за око 54 одсто више у односу на 2009. годину, а извоз прерађивачке индустрије учествовао је са више од 80 одсто у укупном извозу РС.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић истакао је да је први пут у посљедњих пет година покривеност увоза извозом већа од 50 одсто.

- У 2009. години покривеност је износила је 45,7, а у 2008. години 46,3 одсто. Дефицит је у посљедњих пет година готово преполовљен. Позитивно је и што је ситуација у Српској повољнија него у БиХ, гдје је покривеност око 52 одсто. Може се рећи да су ови подаци позитивни, с обзиром на то да је у посљедње вријеме знатно опао извоз минералних руда, које су једно вријеме чиниле око 11 одсто укупног извоза РС - нагласио је Јакшић.

Додао је да то значи да су друге ставке битно побољшале извоз, а прије свега енергенти, електрична енергија и минерална горива и мазива, који чине скоро трећину укупног извоза.

- Веома је важно да је увоз порастао много мање од извоза - истакао је Јакшић.

Он је нагласио да је огроман напредак остварен у односу на 2005. годину, те да постоје назнаке да може још боље, ако би се повећао извоз енергената и побољшала спољнотрговинска размјена у агрокомплексу.

Суфицит

Земље са којима је Српска остварила спољнотрговински суфицит су Црна Гора, Швајцарска и Aустрија.

- Покривеност увоза извозом у робној размјени са Црном Гором износила је 600 одсто, док је са Швајцарском била 536 одсто, а количина извоза у ове двије земље износи 13 одсто од укупне вриједности извоза Српске у прошлој години - стоји у извјештају Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана