Извоз повећан за око 24 одсто

Ведрана Кулага
Извоз повећан за око 24 одсто

БAЊA ЛУКA - За прва два мјесеца ове године из РС је на инострано тржиште извезено око 24 одсто више производа него у истом периоду лани, док је увоз повећан за 6,3 одсто, подаци су Републичког Завода за статистику РС.

Од почетка ове године покривеност увоза извозом износила је 57,3 одсто, док је укупан обим робне размјене РС са иностранством био 805,4 милиона марака. Од тога се на извоз односи око 293 милиона, а на увоз више од 512 милиона марака. Спољнотрговински дефицит износио је око 218 милиона марака.

Према подацима Завода за статистику, у структури извоза најзаступљенији су горива и мазива, док су у структури увоза најзаступљенији храна и живе животиње.

- У извозу Српске најзаступљенија је прерађивачка индустрија са 76,3 одсто, те производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом и то са 20 одсто. У структури увоза прерађивачка индустрија је заступљена са 63,1 одсто, а сектор вађења руда и камена са 30 одсто - подаци су Завода за статистику.

Највећи обим спољнотрговинске размјене остварен је са Русијом, Србијом и Италијом.

Извршни директор Удружења економиста РС "СЊОТ" Саша Грабовац казао је да је највеће учешће у извозу имала електрична енергија са 20 одсто, што значи да електроенергетски сектор РС оправдава квалификацију једног од привредно најзначајнијих сектора.

- Овоме доприноси и чињеница да се упркос смањењу цијене електричне енергије на тржишту, успјела повећати производња и извоз струје - рекао је Грабовац и додао да овај сектор има и највећи потенцијал у домаћој привреди.

Што се тиче увоза хране, Грабовац је истакао да у овој области постоји велики проблем, јер уз све предуслове за производњу, РС увози велике количине хране.

- У домаћој привреди не поклања се довољна пажња прехрамбеној и прерађивачкој индустрији, што је и узрок већем увозу, а мањем извозу - рекао је Грабовац.

Тржиште

Саша Грабовац је истакао да тржиште Српске није у довољној мјери заштићено.

 - Потребно је заштитити домаће произвођаче кроз законске регулативе и стандардизацију, те повећати улагања у ове секторе, како би се у дугорочном периоду смањио спољнотрговински дефицит РС - рекао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана