Извоз повећан за 23 одсто

В. К.
Извоз повећан за 23 одсто

СAРAЈЕВО, БAЊA ЛУКA - За прва три мјесеца ове године БиХ је у иностранство извезла робе у вриједности од 1,5 милијарди марака, што је за 23,9 одсто више него у истом периоду лани, док је увоз смањен за 1,7 одсто и износи 2,75 милијарди марака.

Казао је то јуче у Сарајеву директор Aгенције за статистику БиХ Зденко Милиновић, јавила је Срна.

Додао је да је покривеност увоза извозом у марту износила 55,6 одсто, а укупан робни промет са иностранством био је 1,69 милијарди марака.

Предсједник Скупштине Удружења економиста РС "SWOT" Горан Рачић казао је да су се текстилна индустрија и сектор производње руда донекле стабилизовали у овој години, мада то још увијек нису жељени параграфи о потребама извоза. Он је нагласио да БиХ још увијек извози мало готових производа, с обзиром на могућности.

- Неопходно је да промијенимо структуру производње, гдје би се фаворизовала финална производња и одређеним мјерама ишло на повећање домаћих потенцијала - рекао је Рачић.

Према подацима Aгенције за статистику, у БиХ је у фебруару регистровано 519.336 незапослених лица, што је за 0,6 одсто више у односу на јануар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана